NOVI GLAS

Usporavanje starijih iPhonea papreno će koštati Apple

Apple je pristao da plati milione dolara za 34 države zbog svoje kontroverzne prakse usporavanja starijih iPhonea u namjeri da im produži vijek trajanja baterije.

Američki tehno gigant će platiti ukupno 113 miliona dolara za države koje su pokrenule istrage protiv kompanije, uključujući Kaliforniju i Arizonu. Ovaj problem usporavanja uređaja doveo je do gašenja velikog broja iPhonea, što je naljutilo Appleove korisnike.

Umjesto da svojim korisnicima otkrije problem ili zamijeni baterije, Apple je u decembru 2016. pokrenuo ažuriranje softvera koje je uticalo na performanse starijih iPhone modela. Mnogi su vjerovali da Apple na ovaj način pokušava potaknuti korisnike da kupe nove iPhone.

“Velike tehnološke kompanije moraju prestati manipulisati svojim potrošačima i reći im potpunu istinu o njihovim politikama i proizvodima”, rekao je u saopštenju za medije državni tužilac iz Arizone Mark Brnovič.

U to vrijeme, nakon što su korisnici starijih iPhonea otkrili problem na uređajima, kompanija se javno izvinila zbog svojih postupaka te je snizila cijenu zamjenskih baterija sa 79 na 29 dolara.

“Znamo da neki od vas smatraju da vas je Apple iznevjerio. Izvinjavamo se. Prvo i najvažnije, nikada nismo i nikada ne bismo takvo nešto učinili da namjerno skratimo vijek trajanja bilo kojeg Appleovog proizvoda i pogoršamo korisničko iskustvo”, saopštila je kompanija 2017. godine.

Pored toga što je državama platio milione dolara, Apple se složio da će na svojoj web stranici pružati napomene o stanju i performansama baterije iPhonea.

 

(nezavisne)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .