NOVI GLAS

Simbolika predmeta na kovčegu patrijarha Irineja

Kovčeg sa tijelom pokojnog patrijarha Irineja izložen je u Hramu svetog Save, gdje je u 9 sati počela liturgija, nakon čega će on biti sahranjen u kripti.

Preko njegovog kovčega prebačen je zeleni plašt, a na njemu stoje još neki predmeti, koji se vezuju za život i misiju patrijarha: kapa, štap, jevanđelje, krst.

Kako je objašnjeno na RTS-u tokom prenosa uživo, riječ je o obilježjima arhijerejske službe.

“Tu je mandija, zeleni plašt, koji patrijarh i episkopi nose kad ulaze u hram pred početak liturgije, u nekim momentima večernjeg i jutarnjeg bogosluženja. Tu je panakamilavka, to je kapa sa belim platnom koja je u našoj tradiciji odlika našeg patrijarha. Tu je njegov arhijerejski štap žezal, jevanđelje koje je propovedao celog života, krst kojim je osvećivao svet, to su sve odlike njegovog dostojanstva“, prokomentarisao je.

Tijelo patrijarha juče je bilo izloženo i u Sabornoj crkvi, da bi potom tokom dana bilo prenijeto u Hram svetog Save, gdje su građani mogli da se oproste od njega.

Patrijarh srpski Irinej preminuo je u petak u 7 sati i 7 minuta u svojoj 91. godini. Vlada Srbije je istog dana donijela odluku o proglašenju trodnevne žalosti, prenose “Novosti”.

 

 

 

 

(nezavisne)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .