NOVI GLAS

Kako su agencije sa zapada izvještavale o sahrani patrijarha Irineja?

Zapadne novinske agencije, američki AP i britanski Rojters, izvijestile su danas o sahrani patrijarha Irineja, prije svega iz ugla poštovanja, tačnije nepoštovanja epidemioloških mjera protiv širenja virusa korona.

Britanski Rojters ističe da su se vlasti u Srbiji nadale da sahrana neće postati mjesto na kome će se raširiti virus.

Navodi se da su u crkvi bili prisutni samo sveštenici, porodica i zvanicnici, uključujući i predsjednika Aleksandra Vučića i člana predsjedničtva BiH Milorada Dodika, dok je narod ispred Hrama preko velikih monitora posmatrao službu.

Većina sveštenika je, navodi se, bila bez maske, kao i veliki broj ljudi ispred crkve.

Dodaje se da u Srbiji, kao i u ostatku Evrope raste broj oboljelih, kao i da je vlada u Beogradu u subotu pojačala mjere.

Vlasti, ocijenjuje Rojters, oklijevaju da strogo primjenjuju ograničenja na “moćnu Crkvu”, koja ima oko 12 miliona vjernika, uglavnom u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Američki AP piše da je SPC pozvala vjernike da drže distancu i nose maske, ali da je mnogi, uključujući i sveštenike, nisu nosili.

Navodi se i da se Irinej zarazio nakon sahrane mitropolita Amfilohija koji je takođe bolovao od virusa korona i čije tijelo je bilo u otvorenom pokrovu

Sahrani je, dodaje se, prisustvovao predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je govorio o Irineju i pozdravio njegove napore da se završi hram Svetog Save, najveća prvoslavna crkva na Balkanu.

 

 

 

 

(tanjug)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .