NOVI GLAS

Epidemiološki haos – Vlada Srbije uvela nove mjere u borbi protiv korone

Vlada Srbije propisala je sedam mjera zaštite od širenja korona virusa, saznaje. Mjere će biti u primjeni od narednog utorka, a najveća promjena je skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata na 18 sati.

Ovo je novih sedam mjera koje je donijela Vlada Srbije.

– Skraćenje radnog vremena do 18.00 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima.

– Obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gdje se ne mogu izbjeći međuljudski kontakti.

– Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mjere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta.

– Omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

– Stroga kontrola obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila.

– Stroga kontrola sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina (samoizolacije), kao i svih ostalih protivepidemijskih mjera koje su na snazi.

– Gorenavedene mjere su oročene na period od deset dana, nakon čega će biti iznova razmotrene u svijetlu kretanja epidemiološke situacije.

Juče ujutru je održana sednica Kriznog štaba na kojoj je bilo riječi o tri nove mjere koje bi mogle da budu uvedene. Nakon toga, premijerka Ana Brnabić izjavila je da će eventualne mjere biti saopštene na konferenciji za medije u 15 sati, međutim ona je otkazana, a kako je saznao Blic, umjesto konferencije, Krizni štab će objaviti saopštenje.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče da “policijski čas nije čarobno rješenje i to nije bila tema jučerašnje sjednice Kriznog štaba”. Kako je rekao, tema je bila da se prekine kontakt.

Epidemiolog Predrag Kon očekuje da prijedlog Kriznog štaba, koji se tiče uvođenja restriktivnijih mjera, među kojima je ona da svi objekti, osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi, rade do 17 časova, danas ili sutra bude ozvaničen. Kon je gostujući u jutarnjem programu na TV Pink rekao da je takav prijedlog prosljeđen predsjednici Vlade Srbije.

– Mjere koje smo predložili juče iz medicinskog dijela oročene su na dvije nedjelje. Poslije svake dvije nedjelje moraju se ponovo analizirati – rekao je Kon.

Imunolog Srđa Janković takođe je izjavio jutros da je medicinski dio Kriznog štaba predložio Vladi da svi objekti – osim prehrambenih radnji, apoteka i pumpi – rade do 17 časova.

Srđa Janković je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, rekao da pojačanje mjera jeste potrebno prije svega kada je riječ o objektima koji “nisu nasušna potreba”, nošenju masku i okupljanjima.

 

 

 

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .