NOVI GLAS

Zašto je svaki Nemanjić bio Stefan?

Nemanjići su najpoznatija srednjovjekovna srpska dinastija koja je vladala ovim prostorom više od dva vijeka. Ime je dobila po svom osnivaču Stefanu Nemanji koji je bio veliki župan Raške i vladar koji je udario temelje stvaranja moćne srpske države u srednjem vijeku.

Dinastija je dala jedanaest vladara od kojih je posljednji bio car Stefan Uroš V poznat i kao Nejaki. Vladali su Srbijom od 1166. do 1371. godine.

Sve su ovo, manje-više poznate su činjenice koje ćete pronaći u svakom udžbeniku iz istorije. Međutim, ono što je manje poznato jeste da, iako su se svi vladari ove dinastije zvali Stefan, nijednome od njih to zapravo nije bilo pravo ime, piše „Istorijski zabavnik“.

„Onaj koji je krunisan“

Prvi koji je, svjesno ili nesvjesno, započeo ovu tradiciju zapravo je bio Stefan Nemanja. Vladika Nikolaj Velimirović navodi da ime Nemanja, iako biblijsko, nikada prije nije bilo upotrijebljeno među hrišćanskim Srbima, a svakako ne među onim uglednijim — prinčevima, županima i vojvodama, odnosno sve do doba Stefana Nemanje. Njegovo lično ime bilo je Nemanja i kao takav se navodi u mnogim pisanim izvorima onog vremena.

Ime Stefan u smislu kako ga je upotrebljavao osnivač dinastije, a kasnije i svi njegovi potomci, zapravo je jedna vrsta titule i u prenosnom smislu znači kralj/vladar.

Stefan je muško ime grčkog porijekla. Dolazi od reči „Stephanos“ što znači „vijenac, kruna“. Stefan je zapravo „onaj koji je krunisan, koji je ovjenčan“. Ovo ime nosili su mnogi evropski kraljevi — engleski, mađarski i poljski, a nakon Stefana Nemanje i svi njegovi potomci, nasljednici srpskog prestola.

Svi oni su, pored vladarskog imena Stefan, imali i lično ime — Stefan Prvovjenčani (puno ime mu je zapravo bilo Stefan Nemanja II), Stefan Radoslav, Stefan Vladislav, Stefan Uroš I, Stefan Dragutin, Stefan Uroš II Milutin, Stefan Vladislav II, Stefan Uroš III Dečanski, Stefan Uroš IV Dušan, i Stefan Uroš V. Ime Stefan dodavali su u čast osnivača dinastije, tradicije, ali i simbolične potvrde njihovog prava da vladaju.

Nemanjići se, u do danas sačuvanim pisanim izvorima, po pravilu pojavljuju potpisani samo zajedničkim vladarskim imenom Stefan, a njihova lična imena koja su dobili po rođenju, rijeđe su zapisivana.

Krsna slava doma Nemanjića

Osim samog značenja imena Stefan, dio odgovora na ovu zanimljivost vjerovatno leži i u rasprostranjenosti kulta Svetog Stefana u Vizantiji, prvog svetitelja koji je stradao za Gospoda i zato se naziva Prvomučenikom.

Sveti Stefan bio je krsna slava dinastije Nemanjić i patron-zaštitnik svih vladara iz ove porodice. NJegov lik se nalazio na reversu vladarskog pečata kao i na bazi kovanica.

Ovo je bio i razlog više da kraljevi iz dinastije Nemanjića pored svog imena dodaju i ime Stefan.

 

 

(novosti)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .