NOVI GLAS

Mišo iz Dragaljevca bavi se poslom koji izumire – Ovako izgleda njegov dan (VIDEO)

Mišo Miljanović, iz semberskog sela Gornji Dragaljevac, jedan je od najvećih uzgajivača ovaca u ovom kraju. Njegovo stado broji 420 grla, a opredijelio se za rasu pramenka, jer je otporna, izdržljiva i sa skromnim potrebama u ishrani i njezi. Korona je uticala i na potražnju pa će ove zime obori biti prepuni ovaca.

Na samom obodu semberske ravnice gdje počinju brežuljkasti krajevi, na pašnjacima između tri sela, Mišo Miljanović do prvog snijega vodi na ispašu svoje stado ovaca. U ovaj posao ne ide bez svog vjernog psa ovčara Gare.

– Kod mene je uglavnom zastupljen travničko-vlašićki soj ovaca. Oplemenjivao sam ga sa pramenkom. Radi se o poludivljoj ovci, koja traži uslove pašnjaka, kretanje, pa čak i bolje se razvija ukoliko se kreće, jer se radi o nomadskoj ovci – opisuje Miljanović.

U ishrani ovaca Mišo koristi sijeno, silažu i kukuruz u zimskom periodu, koji im, kako kaže, daje snagu i energiju. Svakog dana stado se povećava jer na svijet stižu jagnjad. Iz godine u godinu povećava se i broj ovaca koje ojagnje dvojke što nije karakteristično za pramenku.

– U 70 odsto slučajeva ojagnji dvoje, mada svi ne prežive, tako da 50 do 60 odsto jagnjadi opstane, a prošle godine osam puta je ojagnjeno po troje. 60 do 70 odsto njih ostvari drugo jagnjenje, što je neobično za pramenku – ističe Miljanović.

On je zadovoljan i podsticajima koje dobija, a koji po jednom priplodnom grlu iznosi 11 maraka.

Dobijena sredstva iskoristi da ovcama poboljša ishranu u koju dodaje neophodne vitamine koji će osnažiti svako grlo.

Kvalitet njegovih ovaca potvrđen je u protekle tri godine, a na Sajmu poljoprivrede u Bijeljini njegove ovce osvojile su zlatnu medalju i šampionsku titulu.

 

 

 

 

 

(rtrs)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .