NOVI GLAS

NoviGlas Izbori u Bijeljini – Veći poraz nego pobjeda

Danas, drugi dan nakon lokalnih izbora, rezultati su već (skoro) poznati i mada je sve naizgled jasno, prostora za analizu ima iz više uglova. Iako je rezultat u Banjaluci, kao i reakcija Milorada Dodika na njega, možda i važnija za cjelokupnu političku scenu Republike Srpske, bijeljinsko političko klupko se nije odmotalo – naprotiv!

Vjerovatno najveći gubitnik ovih izbora je Mićo Mićić, i s tim se malo ko neće složiti. Nakon 15 godina na čelu grada, u svojoj 64. godini je napravio politički “salto mortale” i postao Dodikov kandidat za gradonačelnika, uz podršku skoro cjelokupne političke scene. Tačnije, podršku nije dobio samo od onih od kojih je otišao, ili koje je izdao – zavisi od tačke gledišta.

Da stvar bude gora, izgubio je od Ljubiše Petrovića, više od tri decenije mlađeg protivkandidata koji je odabran „u danu“, nakon što niko drugi u SDS-u nije imao hrabrosti da se upusti u neravnopravnu borbu.

Toliko je bila izvjesna i predviđena Mićićeva pobjeda, da ni on sam u nju nije sumnjao sve dok rezultati nisu počeli da pristižu sa većeg broja biračkih mjesta. A poražen je na zaista velikom broju njih. Uprkos tome što je opozicija imala i drugu kolonu, u liku i djelu Bobana Lazića, nezavisnog antisistemskog kandidata, koji je „skinuo“ koju hiljadu glasova Petroviću, to nije bila dovoljna pomoć Mićiću da osvoji mandat koji su svi unaprijed proglasili osvojenim.

Malo ko se i među opozicijom nadao da je moguće pobijediti Mićića u ovakvoj konstalaciji snaga. Ranjeni PDP i osakaćeni SDS, ni sami nisu vjerovali da će Petrović trijumfovati. Na kraju krajeva, pitanje je da li je i on sam u to vjerovao.

Prave razloge Mićićevog poraza tražiće njegovi saradnici, a čini se još i više koalicioni partneri iz SNSD-a. A nije da nisu jasno vidljivi svim „generalima poslije bitke“. Zanimljivo je to što vjerovatno niko neće ni spomenuti jedan od osnovnih razloga Mićićevog poraza – način na koji je do sada upravljao gradom. Znamo svi da će se tražiti „mangupi u svojim redovima“, pričaće se o sporazumu sa Dodikom i „izdaji SDS-a“, ali će malo ko spomenuti da je narod izgubio povjerenje da Mićić može na pravi način voditi grad u narednom periodu. Sigurno da ni zavrzlama o dogovorenom skraćenju mandata na dvije godine nije išla Mićiću u prilog.

Iako ne treba ni na koji način bacati sjenku na briljantnu pobjedu Ljubiše Petrovića, i njemu samom, a naročito funkcionerima SDS-a bi moralo da bude jasno da su glasovi koje je osvojio bili glasovi “protiv”, a ne glasovi “za”. Njegov posao ni u kom slučaju nije završen ovom pobjedom kojoj se nema šta prigovoriti. Njega zapravo čeka težak posao na čelu grada, naročito ukoliko bude i ostvarena najavljena skupštinska većina, koja mu neće biti naklonjena.

Blokada donošenja odluka, opoziv gradonačelnika, raspuštanje Skupštine Grada, preleti sa jedne na drugu stranu, ali i potencijalni sukob sa republičkom vlašću – sve su to stvari koje se mogu očekivati u novom mandatu gradonačelnika. Neće mu biti lako.

 

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .