NOVI GLAS

“Svet na tanjiru” za NoviGlas: Brzi i jednostavni mafini, poslastica za najmlađe (FOTO)

U našoj redovnoj rubrici posvećenoj hedonistima i zaljubljenicima u kulinarstvo i putovanja, kulinarski blog “Svet na tanjiru” ove subote donosi vam recept za brze i jednostavne mafine sa kupinama koje će vaši najmlađi (ali i svi ostali) obožavati!

Pored brzog foto – recepta i “prste – da – poližeš” slatkiša, “Svet na tanjiru” donosi vam i zanimljivu priču o kupinama.

Uživajte u hedonističkoj vikend – vožnji!

MAFINI OD KUPINA

  • 125 gr putera
  • 120 gr smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 1 kašika narendane korice limuna
  • 1 kašika ekstrakta od vanile
  • 250 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 130 ml mleka
  • 150 gr kupina zamrznutih ili svežih

LIMUN MRVICE

  • 60 gr putera
  • 100 gr brašna
  • 100 gr smeđeg secera
  • 1 kašika narendane limunove korice

Korak 1:

U činiji izmešajte puter( sobne temperature) i šećer. Dodati jaja, limunovu koru, vanil – ekstrakt.

Korak 2:

Sve dobro umutiti mikserom. U posebnu činiju pomešati brašno i prašak za pecivo. Staviti pola mleka (sobne temoerature) i pola brašna sa praškom za peciv. Mešati da se dobro sjedini, pa dodati ostatak mleka i brašna i fino umešati. Lagano staviti kupine i ručno ih umešati.

Korak 3:

Od putera hladnog isečenog na kockice, brašna, šećera i limunove kore napraviti mrvice ( ručno mešati sve sastojke da se stvore mrvice ).

Korak 4:

U pleh za mafine staviti korpice i puniti ih do 2/3 a u preostalu 1/3 staviti kašiku mrvica od putera, brašna, šećera i limuna.

Peći u rerni na 180 stepeni 25 minuta.

Za više recepata, posjetite Instagram stranicu “Svet_na_tanjiru”.

 

Prijatno!

Bonus priča

Prema grčkoj mitologiji, kupine imaju ratno poreklo: stari Grci su verovali da su kupine nikle iz krvi prolivene tokom borbe između bogova i titana.

Kupine se gaje tek nekih 100 godina, iako se u medicinske svrhe i list i plod koriste preko 2.000 godina. Veruje se da potiču iz Evroazije i Severne Amerike, međutim danas one veoma dobro uspevaju u svim zonama s umerenom klimom.

Pošto kupina cveta postepeno, onda se na jednoj biljci mogu istovremeno naći i zreli, i crveni i zeleni plodovi.

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i karotena, kupine su takođe i voće koje jača imuni sistem. Da bi sazrele, kupinama je potrebno prilično vremena, oko 10 do 12 nedelja.

Kupine ne zriju nakon branja i veoma kratko traju, zbog čega ih treba kupovati sveže i brzo ih iskoristiti. Čak i u frižideru opstaju samo dan-dva.

Kupine se koriste u pripremi mnogih letnjih jela – od slatkih deserta do toplih i hladnih slanih jela. Ukoliko želite da produžite vreme uživanja u ovom voću, možete ih očuvati tako što ćete spremiti žele, džem, kupinovo vino ili likerili ih jednostavno zalediti.

Ovo ukusno voće ima samo 43 kalorije na 100 grama, a odlična je prevencija mnogih zdravstvenih problema, bogate su vlaknima, porcija kupina ima pedesetak kalorija i oko osam grama vlakana, što je trećina preporučenog dnevnog unosa.

Vlakna nas duže “drže” sitim, što znači da potpomažu i mršavljenje, važna su za snižavanje holesterola, a drže i nivo šećera i insulina u krvi pod kontrolom. Takođe, doprinose dobrom varenju. Samo jedna porcija kupina u toku dana zadovoljiće polovinu dnevnih potreba za vitaminom C.

Pored toga što je važan za imunitet i zdravlje kože, ovaj moćni antioksidant neophodan je organizmu i za “popravljanje” DNK, kao i za stvaranje kolagena i serotonina (neurotransmitera koji je “odgovoran” za dobar san i lepo raspoloženje, između ostalog).

 

“Svet na tanjiru” za NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI