NOVI GLAS

“Antitijela opstaju duže nego što se mislilo” – Dr Gnjatović otkriva nove informacije o koroni (VIDEO)

Dr Marija Gnjatović, istraživač u INEP, rekla je da antitijela na korona virus u organizmu opstaju duže nego što se to prvo mislilo.

Naime, ona kaže da su pratili pacijente od marta, što je sedam mjeseci i da se na osnovu toga što im ne dolazi do naglog pada antitijela u organizmu pretpostavlja da ona opstaju bar godinu dana.

– Na primjer, ako je neko u startu imao indeks oko 80 jedinica, sada nakon već sedam mjeseci je možda došlo do nekih 65. Dakle, situacija je u tom smislu povoljna – rekla je Gnjatović za TV Pink.

Kako je dodala, koliko će antitijela opstati zavisi od toga koliko su u startu razvijene koncentracije, pišu Novosti.

– Ukoliko smo imali teže oboljele pacijente, oni razvijaju više vrijednosti antitijela i mnogo je veća šansa da ona duže traju. Ukoliko je u pitanju neka blaža klinička slika, ili asimptomatski slučajevi, u većini slučajeva takvi pacijenti razvijaju niže vrijednosti antitijela i može se desiti da padnu ispod mjerljivih vrijednosti, što ne znači da ti pacijenti nisu zaštićeni – objasnila je Gnjatović.

Prema njenim riječima, ovaj virus u organizmu ostaje duže nego što se na početku mislilo, kod nekih pacijata i do šest mjeseci.

Dr Vanja Milošević, ginekolog GAK Narodni front, rekao je da se od početka pandemije porodilo više od 6.000 žena, od kojih je pozitivnih na korona virus bilo oko 115.

 

 

 

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI