NOVI GLAS

“Veliki brat” uskoro u Bijeljini – Saznajte sve o novim kamerama

Nove kamere koje su postavljena na putevima neće evidentirati ukoliko pričate na telefon ili niste zavezali pojas, ali vas kazna čeka ukoliko vozite neregistrovan automobil.

UMinistarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske pojasnili su za Srpskainfo kakve kamere su postavljene, koja je njihova uloga, te šta od njih mogu očekivati vozači, ali i građani.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u saradnji s gradovima/opštinama u okviru projekta „Bezbjedan grad“, uspostavila u 27 lokalnih zajednica sisteme video-nadzora javnih površina, a u toku je uspostavljanje sistema video nadzora u 16 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

– Ovaj projekat podrazumijeva uspostavljanje sistema video nadzora javnih površina, trgova, parkova, objekata, mostova, ulica, raskrsnica, parkinga, sportskih objekata, u cilju preventivne zaštita građana i njihove imovine, ali i borbe protiv kriminala, terorizma i svih drugih oblika narušavanja bezbjednosti i javnog reda i mira – pojasnila je za Srpskainfo portparol MUP RS Mirna Miljanović.

Karakteristike

Ona ističe da je na području Banjaluke i Bijeljine u toku instaliranje kamera u okviru sistema video nadzora, što bi trebalo da bude završeno do kraja godine.

– Ministarstvo i Grad Banjaluka su još 12 septembra 2018. obavijestili javnost o početku radova na realizaciji ovog projekta i sve aktivnosti vezane za uspostavljanje sistema video nadzora rade se javno i transparetno. Kada se sve aktivnosti na uspostavljanju sistema nadzora završe, sistem sa svim svojim funkcionalnostima će biti prezentovan javnosti u saradnji s lokalnom zajednicom, kako je to već urađeno u drugim lokalnim zajednicama kao što su Doboj, Istočno Sarajevo, Višegrad, Jezero i druge – kaže Miljanovićeva.

Ističe da je bitno napomenuti da neke od kamera u okviru ovog sistema koje se instaliraju imaju mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih tablica (ANPR kamere), dok kamere nemaju mogućnost detekcije prekršaja korištenja mobilnog telefona i nevezivanja bezbjednosnog pojasa u vozilu.

– Takođe, ove kamere nemaju mogućnost prepoznavanja lica (face recognition), kako to pojedinci spekulišu. Napominjemo da kamere imaju mogućnost automatskog prepoznavanja registarskih oznaka, na osnovu čega se, u slučaju isteka registracije motornog vozila, obrađuje prekršaj koji se odnosi na neregistrovana vozila i taj prekršajni nalog se upućuje poštom na kućnu adresu osobe na koju je vozilo registrovano. Policijska stanica prekršaj registruje samo jednom u 24 sat. Nije moguće da se isti evidentira nekoliko puta u toku dana i da se za jedan dan izda više prekršajnih naloga po istom osnovu, u smislu da su evidentirani video kamerama na području grada – pojasnila je Miljanovićeva.

Efekti

Dodaje da su u Evropi i svijetu video nadzor javnih površina pod nadzorom i upravljanjem policije. Efekat primjene sistema video nadzora u nekim lokalnim zajednicama se već vidi.

– U Doboju je video nazdor za godinu dana rada pomogao u rješavanju većeg broj krivičnih djela, kao što su krađe i paljevina automobila, provale u ugostiteljski objekat, gdje su uočene osobe kako iznose ukradene predmete, rasvijetljeno je sedam krađa goriva, provala u sportsku kladionicu u Doboju, pomoću video nadzora identifikovan je migrant koji je provalio u džamiju u Doboju i mnogo druga djela – rekla je Mirna Miljanović.

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo pomoću sistema video nadzora rasvijetljeno je devet krađa, razbojništvo, dva oštećenja tuđe stvari, 14 posebnih slučajeva falsifikovanja, proganjanje, saobraćajna nezgoda s lakšim povredama, devet nesreća s materijalnom štetom…

Takođe, zahvaljujući video nadzoru rasvijetljeno je ubistvo Amara Kapidžića u Kantonu Sarajevo, te lociran i uhapšen Kemal Čaušević, koji je 5. novembra prošle godine počinio ubistvo na području Kantona Sarajevo.

 

 

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI