NOVI GLAS

Video koji je svijet čekao – Proizvodnja vakcine protiv korone (FOTO/VIDEO)

Kompanija Fajzer je u svom je belgijskom pogonu već proizvela stotine hiljada doza vakcina protiv koronavirusa.

Farmaceutski div Fajzer objavio je video koji je, kako javljaju mediji, “iščekivao čitav svijet”.

Na snimku se vidi kako je u toku punjenje hiljade malih doza sa novom, eksperimentalnom vakcinom protiv koronavirusa. Pokaže li se da je vakcina djelotvorna, to je, kako javlja Dejli Mejl, prvi korak u smijeru otklanjanja stanja u koji je svijet uvučen usljed pandemije.

List navodi kako je Fajzer u svom belgijskom pogonu već proizveo stotine hiljada doza vakcine. Čim zalihe to budu omogućavale vakcina će krenuti u klinike širom svijeta, a nakon što bude klinički potvrđena njena učinkovitost i regulatori dozvole prodaju na tržištu, svijet će možda odahnuti.

Američka farmaceutska kompanija nada se da bi do kraja ove godine mogla proizvesti oko 100 miliona doza, od čega je četrdeset miliona već predviđeno za britanske zdravstvene ustanove. Iduće godine cilj im je da proizvedu čak 1,3 milijardi doza vakcine protiv koronavirusa.

Dejli Mejl ističe kako je, prema zasad dostupnim podacima, za svakog pacijenta potrebna količina od dvije doze vakcine.

“Bio je sjajan osjećaj vidjeti prve doze vakcine kako izlaze s pokretne trake. To nam je svima izmamilo osmijeh na lica” rekao je direktor britanskog odjeljenja Fajzera Ben Ozborn.

Fajzer namjerava da sprovede ispitivanja na 44.000 pacijenata kako bi do kraja novembra mogli da zatraže hitno odobravanje vakcine pred američkim vlastima. To je kompaniju službeno stavilo na vrh kompanija koje su najuspješnije i najbrže razvile potencijalnu vakcinu za SARS-CoV-2.

 

 

 

 

(nova)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .