NOVI GLAS

Domišljati Italijani našli način da zaobiđu restrikcije

Italijani su domišljati kada je riječ o izvrdavanju zakonskih ograničenja, a posljednji primjeri stigli su kada su donesene restrikcije usljed širenja broja zaraženih korona virusom.

Aldo Manoieri, vlasnik kafića Bar Plaza Cafè u Katanzaru Lidu, uredno je, već prve noći, zatvorio kafić tačno u ponoć. Svi gosti su izašli, vrata su zaključana, svjetla su pogašena, prenosi “Jutarnji list”.

Samo petnaest minuta kasnije svjetla su upaljena, vrata su otvorena, gosti su se vratili, a stigli su i novi.

Njegov kafić inače radi danonoćno i po toj osnovi plaća i porez, pa ne mora zalijepiti obavijest o radnom vremenu (budući da je permanentno).

Karlota i Bepe Fakini, vlasnici kafića Mavit Bar, smješten odmah nasuprot Željezničke stanice u Bolonji, sada zatvaraju u ponoć, po uredbi, a otvaraju u jedan sat poslije ponoći.

U vladinoj uredbi, na temelju dekreta o vanrednom stanju usljed zdravstvenih prilika, lijepo i jasno piše da svi ugostiteljski objekti moraju biti zatvoreni najkasnije u ponoć.

Međutim, nije propisano od kojeg sata objekti smiju ponovo biti otvoreni za goste.

Širom Italije se lokali zatvoreni u ponoć otvaraju ponovo, ako ne petnaest minuta iza ponoći, onda u jedan, “držeći se zakona kao pijan plota”, piše “Jutarnji list”.

Najdomišljatiji su u Napulju i okolini. Đuzepe de Luka, guverner Kampanije, donio je zbog toga oblasnu uredbu da svi ugostiteljski objekti moraju biti zatvoreni od 23.00 do 5.00.

 

 

 

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI