NOVI GLAS

Bolnice se još drže – Od korona virusa u Srpskoj se liječi 260 pacijenata, 15 je na respiratoru

U zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj od korona virusa se liječi 260 pacijenata, od kojih u Univerzitetskom kliničkom centru RS 90, a u opštim bolnicama njih 90.

Na respiratorima je bilo ukupno 15 pacijenata u UKC RS 11, te po dva u bolnicama u Doboju i Bijeljini.

U najvećoj bolnici u Srpskoj, od ukupnog broja hospitalizovanih, 41 je sa srednje teškom, a 26 sa teškom kliničkom slikom, dok je 11 hospitalizovanih bilo životno ugroženo.

Osim 11 pacijenata na respiratoru, u UKC RS je, do juče, 26 hospitalizovanih bilo na kiseoničkoj maski.

Ljekari upozoravaju da će porast broja zaraženih usloviti i povećan broj pacijenata na liječenju, kao i sve više onih sa teškom kliničkom slikom.

Naglašavaju da, kako bismo koliko-toliko usporili širenje zaraze, svi moramo da budemo maksimalno odgovorni, što, u prvom redu, podrazumijeva poštivanje svih preventivnih mjera.

– Ako se i ubuduće budemo ponašali kao sad, i dalje ćemo imati nepovoljnu epidemiološku situaciju, a moramo sačuvati zdravstveni sistem, čiji su kapaciteti ograničeni. Dakle, da bi svaki čovjek u Srpskoj mogao da dobije zdravstvenu uslugu, epidemiološka situacija mora da bude bolja, odnosno, svi moramo da budemo maksimalno odgovorni – naglasio je za Srpskainfo direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Iz UKC RS nedavno su poručili da će, u iščekivanju epidemiološkog haosa, stara Hirurgija biti adaptirana u privremenu kovod bolonicu.

– Povećanje broja inficiranih novim korona virusom u regionu, Evropi i širom svijeta govori u prilog činjenici da i Republiku Srpsku u veoma kratkom vremenskom roku očekuje rapidan porast pacijenata oboljelih od kovida – istakli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

 

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .