NOVI GLAS

NoviGlas provjerava – Ko čuva djecu u Bijeljini : Vrtić ili “baka/deka servis?

Jedna od čestih rasprava i polemika koja se vodi kada je o vaspitanju i odgoju djece riječ je i – vrtić ili baka/deka servis? Dok s jedne strane, dio roditelja tvrdi da bake i djedovi unuke čuvaju najbolje i poklanjaju im svu pažnju, stav drugih je da vrtić nudi bolje uslove za socijaizaciju i učenje. Provjerili smo, kakvo je stanje u Bijeljini?

Stručnjaci kažu da svaka porodica ima pravi odgovor na ovo pitanje i da je najbolje odabrati ono gdje je djetetu bolje.

Za roditelje je, s druge strane, najvažniji osjećaj sigurnosti i povjerenja u periodu kada svoje mališane ostavljaju na čuvanje, kaže za NoviGlas psiholog Aleksandra Radanović, ističući da je svaka porodica priča za sebe.

Kao majka četvoro djece, Aleksandra glasa za vrtić.

 „Moje iskustvo i praksa pokazuju, da je kvalitetnije druženje baka i djedova sa djecom onda kada se to događa nakon vrtića ili tokom vikenda. Zato što se tada u potpunosti mogu posvetiti igri i druženju sa unucima, što inače u toku cjelodnevnog čuvanja ne bi uspjeli, s toga bih prije prednost dala vrtiću“, kaže Radanovićeva.

Ona dodaje da druga grupa roditelja, koji se odlučuju na „zapošljavanje“ baka i djedova kao bebisiterki, u većini slučajeva to čine iz straha od dječijih bolesti.

„Prehlade i virusi se brže šire u kolektivima, i uglavnom se u najvećoj dilemi nalaze roditelji prvorođene djece, koji još uvijek nemaju iskustvo sa vrtićem i izazovima koje on nudi“, ističe Radanovićeva.

Šta kažu u vrtićima?

Adaptacija u vrtiću zavisi od stepena zrelosti djeteta. Uz to, u ranom uzrastu se u takvoj vrsti kolektiva pored vrlina mogu lako među vršnjacima uočiti i razvojni problemi ukoliko ih dijete ima, kaže za NoviGlas direktor dječijeg vrtića „Čika Jova Zmaj“ Slaviša Vujanović, posebno naglašavajući da roditelji treba da shvate da vrtić nije čuvalište djece.

„Veoma je značajan boravak djece u vrtiću, to je vaspitno – obrazovna ustanova koja predstavlja prvi stepenik u obrazovanju i razvoju dječije inteligencije i ličnosti , što je temelj znanja i nastavka obrazovanja. Dokazano je i da djeca u ranom uzrastu kroz boravak u kolektivu, a do polaska u školu, preleže dječije bolesti , čime se stiče neophodan imunitet, a nama u vrtiću važno je očuvati zdravlje svih mališana“, tvrdi Vujanović.

A šta kažu bake?

Baka Rada iz Bijeljine čuva svog trogodišnjeg unuka, jer roditelji moraju da rade. Ona smatra da nigdje nije kao kod kuće.

 „Snaha se vratila na posao kad je njemu bilo godinu dana. Otada ga čuvam. Mislim da je djetetu puno bolje kod kuće. Osim toga, tu su sve te viroze, prehlade… Djeca u vrtiću su stalno bolesna, pa je i zato bolje što ostaje kod kuće. A i, ko će ga bolje čuvati i paziti nego baka koja ga voli“, kaže za NoviGlas kroz osmjeh baka Rada.

S druge strane, tu su i bake koje daju glas za vrtić.

“U vrtiću rade profesionalci, smišljaju im zabavne igre, uče ih svačemu. To bake ne mogu. Moje unuke idu u vrtić od prvoga dana. Mislim da je prirodnije da su djeca okružena drugom djecom nego starijim osobama. Družimo se mi puno, svaki drugi dan idem po njih u vrtić pa ih odvedem kod sebe dok mama i tata ne dođu s posla. Ali ipak mislim da je djeci bolje da su u vrtiću” ističe za NoviGlas penzionerka Mirjana iz Bijeljine.

Kada se podvuče crta, stvar je individualnog izbora. Neko će se odlučiti za vrtić, neko za baka/deka servis ali, ono što stručnjaci na kraju ističu jeste da to ne bi trebalo da budu suprotstavljene strane. Idealna bi bila, ukoliko je to moguće, kombinacija ove dvije opcije. Koji je vaš izbor?

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .