NOVI GLAS

Kako da razlikuješ sarajevski i banjalučki ćevap

Ljubitelji ćevapa sigurno dobro poznaju te nijanse ukusa, ali mnogi nisu baš sigurni u čemu je tačno razlika između banjalučkog i sarajevskog ćevapa, osim činjenice da svaki predstavlja glavni tradicionalni specijalitet svog grada i da su superukusni.

Postoji mnoštvo recepata za ćevape, ali stare ćevabdžinice svoje izvorne, originalne recepte čuvaju kao tajnu, prenoseći ih s koljena na koljeno. Ipak, osnova je poznata.

Sarajevski ćevap se pravi samo od dva sastojka – mljevenog junećeg mesa i soli. Služi se u somunu sa sitno sjeckanim ljubičastim (ili običnim crnim) lukom i kajmakom.

Banjalučki ćevap bi trebalo da bude miks mljevenog junećeg mesa i ovčetine, mada ga prave i kao kombinaciju junetine i svinjetine. Obavezan dio recepta je i bijeli luk, te so i biber. Takođe, banjalučki ćevap se tradicionalno služi u lepinji, uz ljute papričice.

TasteAtlas je napravio grafiku na kojoj je “ilustrovao” čuvene bosanske ćevape, a na kojoj možete vidjeti i po čemu su specifični tuzlanski i travnički ćevapi, kod nas, doduše, nepravedno zapostavljeni.

U tuzlanske ide govedina, jagnjetina, ovčetina, dok je za prave travničke ćevape u tu kombinaciju potrebno dodati i mljevenu teletinu, kao i specijalnu piticu u koju se ćevapi “pakuju”.

 

 

 

(nova)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .