NOVI GLAS

NoviGlas Semberija – Milena i Niko iz Ljeljenče već deset godina bave se neobičnim poslom (FOTO)

U semberskom selu Ljeljenča nalazi se jedina fabrika za proizvodnju i preradu proizvoda od bundeve. NoviGlas je posjetio imanje porodice Sjerić. Pogledajte kako nastaju njihovi neobični i zdravi proizvodi i saznajte šta se sve to od bundeve može napraviti.

„Prirodno“ u srcu Semberije. Na ovaj način bi se moglo opisati ono što već deceniju rade Milena i Niko Sjerić iz Ljeljenče. U godini kada obilježavaju značajan jubilej, deset godina proizvodnje, jedini semberski proizvođači i prerađivači bundeve otvorili su vrata svog malog pogona za čitaoce NovogGlasa.

Džem, slatko, sokovi, ljekovito ulje samo su neki od proizvoda koji izlaze sa imanja Sjerića. Za njih je jesen u znaku berbe i prerade bundeva.

Svaki početak je težak

Dočekala nas je Milena, koja se za našu ekipu prisjetila početaka.

„Tražili smo čime bi mogli da se bavimo, pa smo saznali da se ljudi bave preradom bundeva u Kikindi. To nas je zainteresovalo, pa smo pronašli još neke proizvođače, obišli njihova gazdinstva kako bismo se upoznali sa tehnikom proizvodnje“, prisjeća se za NoviGlas Milena.

Kako kaže, prve godine zasijali su velike površine pod bundevom, a skoro sav posao obavljan je ručno.

„Nismo imali ništa od priključnih mašina, da vadimo sjeme. Imali smo samo sušaru da osušimo i da skladištimo i čekamo. Mnogi neće da priznaju, kažu bili smo hrabri, ali sigurno misle bili su ludi. Bundeva je dobro rodila, a mi smo sve ručno radili. Mjesec dana smo samo sjeme vadili“, kroz osmjeh priča Milena.

Iako je od započinjanja ovog neobičnog biznisa prošlo deset godina, Sjerići su još uvijek su jedini proizvođači i prerađivači bundeve u Semberiji, ali i mnogo šire.

Slatko od bundeve?

Pokretanjem porodičnog biznisa Sjerići su i između sebe podijelili uloge u prerađivačkom dijelu posla, pa je tako Niko zadužen za proces prerade sjemenki bundeve i proizvodnju ulja. Tokom jedne sezone proizvedu oko 400 litara ulja koje, kako kažu, zbog bogatstva vitaminima, ima niz blagodeti za organizam.

Niko nas je proveo kroz mali porodični pogon u kom nastaje jedno od najzdravijih hladno cijeđenih ulja.

„Ovdje imamo mašinu koja cijedi ulje. Cijeli proces je spor i zahtjevan. Kad se sve završi, pored ulja, dobijamo i ove, kako ih mi zovemo „pogače“. To je protein sjemena bundeve i to se koristi za pravljenje zdravih peciva u pekarskoj industirji“, objašnjava za NoviGlas Niko.

S druge strane, Milena je zadužena za sokove, džemove, ali i eksperimentisanje receptima i ukusima.

„Pravimo kašaste sokove koji su mnogo zdravi. Ove godine pravimo mješavinu soka, jabuka – bundeva. Pravim džemove, njih obožavaju u Srbiji, pravim čak i kiselu bundevu, bude kao cvekla“, priča nam Milena.

Kako kaže, prave i tinkture od srijemuša, ulje crnog kima i suncokretovo ulje. Ove godine napravili su i eksperimentalne količine sirćeta od maline. S druge strane, Milena bundevu svakodnevno koristi za pripremu raznih jela.

„Može i u slano i u slatko, zavisi odvrste bundeve. Od torte, do potaža i čorbe, bundeva je carica jeseni“.

Milena je kao poslasticu za jesenje dane čitaocima portala Novi Glas predložila pečene bundeve.

„Pečenu bundevu namažete medom i pospete cimetom – nema greške. Ništa ukusnije nema. U Semberiji inače najbolje uspjevaju bijela i hokaido bundeva koje su odlične za čorbe i potaže.

Domaćini su nas ispratili uz poruku da obavezno ponovo dođemo krajem oktobra, kada će na imanju Sjerića u Ljeljenči biti organizovani „Dani bundeve“.

 

NoviGlas

 

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .