NOVI GLAS

Partije i kandidati novčano kažnjeni zbog preuranjenog oglašavanja

Centralna izborna komisija BiH novčano je kaznila nekoliko političkih partija, koalicija i kandidata zbog toga što su plaćali objave na društvenim mrežama prije nego što je to Izbornim zakonom dozvoljeno.

Koalicija SDS-PDP kažnjena je sa 1.000 KM jer je utvrđeno da je njihov zajednički kandidat za načelnika opštine Laktaši Dejan Kojić sponzorisao objavu na svom Fejsbuk nalogu. Kaznu treba da plate članice koalicije u iznosu od po 500 KM.

Ista kazna izrečena je i Socijalističkoj partiji, jer je CIK BiH utvrdila da je postojala sponzorisana objava na Fejsbuk profilu stranke u Brodu.

– U odgovoru, SP tvrdi da ona sa svog računa nema transakciju u vezi sa tom objavom. Uvidom u skrinšot, CIK je utvrdila da je partija odgovorna za kršenje zakona, jer je na Fejsbuku SP Brod bila sponzorisana objava – rečeno je na sjednici CIK BiH.

Isto je prošla i SDA jer je utvrđeno da je njihov kandidat za načelnika Zavidovića Nagib Mujkić plaćao objave na društvenim mrežama, mada su se i on i SDA pravdali da nisu krivi.

Kaznu od 1.000 KM iz istog razloga platiće i nezavisni kandidat za načelnika Velike Kladuše Ramo Hušidić. Razlika je samo u tome što je on priznao da je oglas bio sponzorisan, te ga je obrisao čim je saznao da je to bilo zabranjeno.

Iz sasvim drugog razloga, i većom kaznom, kažnjena je koalicija Demokratska fronta-Građanski savez, sve zbog izjave njihove kandidatkinje Adne Pandžić, koja je „Povorku ponosa“ u Sarajevu nazvala „povorkom srama“.

Partije su kažnjene ukupno 1.500 KM, a kandidatkinja sa 3.000 maraka.

Naime, CIK BiH je razmatrala prijave protiv nekoliko partija za kršenje člana 16.14 stav (3) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

U tom članu piše: „Zabranjeno je vođenje plaćene izborne kampanje putem elektronskih i printanih medija, ili bilo kojeg oblika plaćenog javnog oglašavanja, osim održavanja internih skupova organa i statutarnih organa političkih subjekata, u periodu od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje. Zabranjeno je vođenje izborne kampanje putem elektronskih i printanih medija koja je stereotipnog i uvredljivog sadržaja u odnosu na muškarce i/ili žene ili koja podstiče stereotipno i uvredljivo ponašanje na osnovu pola ili ponižavajući odnos prema pripadnicima različitih polova“.

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .