NOVI GLAS

NoviGlas Bijeljina – Trener “Soccer Kids” škole fudbala o radu sa najmlađim talentima :”Roditelji moraju biti podrška svojoj djeci”

Rajko Đorđić je trener Škole fudbala “Soccer kids” Bijeljina. Odgovorio je na nekoliko ključnih pitanja vezanih za mlade talente, rad sa njima i planove za budućnost. 

  • Proslo je 10 godina rada Skole fudbala Soccer kids Bijeljina.Kako ocenjujete taj period?

-Treba istaći da smo mi prva zvanično registrovana Škola fudbala u Bijeljina.Svaki početak pa i nas je bio težak.Medjutim, iz godine u godinu smo rasli da bi došli do cifre od 120 članova koliko ih ima danas.Mislim da je jedini recept pošten i stručan rad.U fudbalu nema improvizacije i morate biti maksimalno posvećeni.

  • Kakvi su dalji planovi?

-Mi pored fudbala veliku pažnju posvećujemo vaspitanju i socijalizaciji djece.Ucimo ih prvenstveno da budu dobre osobe,da stiču drugarstva i prijateljstva koja će im trajati cijeli zivot.Moraju da budu dobri učenici da bi bili i dobri sportisti.
Što se tiče daljih planova oni su vezani za tehničku obuku djece, razvoj pobedničkog duha, fer pleja, poštovanja protivnika.

  • Koliko je teško napraviti dobrog fudbalera?

-Jako je teško dati odgovor.U to su uključeni mnogi faktori.Mora da bude talentovan, zatim da je spreman da mnogo radi i trenira i na kraju da ima i sreće.Sve tri komponente su jako važne.Kod nas je generalno problem sto mi nemamo strpljenja nizašta.Vrlo lako i površno neku djecu otpisujemo a drugu opet precjenjujemo.Suština je da dijete do 12.godine treba da se igra fudbala.Da zavoli fudbal i da uživa.Tek nakon toga se počinje sa nekim ozbiljnijim procenama iako ni tada ništa nije sigurno.

  • Kolika je uloga roditelja?

-Roditelji treba da budu podrška svojoj djeci.Kada dovedu dijete na trening da ne maštaju o silnim parama i velikim klubovima.Najgore za dijete je kada ga roditelj prisiljava, kritikuje i primorava na nešto.Prosli smo bezbroj turnira i vidjeli različite pritiske na djecu.Pa pitanja zašto ne igra u prvoj postavi, zašto igra tu poziciju…Suština je da puste dijete da sluša trenera i da uživa da se bavi fudbalom.

  • Poruka za kraj?

-Da djeca treba da se bave sportom. Takodje i mi svi moramo da se bavimo djecom.Ona su naše najveće blago.A ne da ih se sjetimo samo kada nam trebaju predizborni poeni i da vršimo privilegovanje neke djece u odnosu na druge!

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI