NOVI GLAS

Dan Grada – “Antifašizam je temelj savremene Bijeljine” (FOTO)

Bijeljina danas obilježava Dan Grada, ustanovljen u znak sjećanja na godišnjicu oslobođenja od fašističkog okupatora u Drugom svjetskom ratu. 

Tim povodom, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić organizovao je prijem za borce Narodnooslobodilačkog rata, predstavnike SUBNOR-a i poštovaoce antifašističke borbe iz Bijeljine, Vukovara, Brčkog, Adaševaca, Gračanice, Gradačca i Srebrenika.

Prema riječima predsjednika gradske organizacije SUBNOR Mihajla Vidića, ovo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji Bijeljine, zbog čega se i proslavlja kao Dan Grada.

– Ne smijemo zaboraviti velike žrtve i borbu naroda protiv fašizma kao najvećeg zla u istoriji. Borbe za oslobođenje Bijeljine su počele 10. na 11. avgust, a sredinom septembra treći korpus NOVJ je izdao naredbu da se Bijeljina oslobodi. Grad su oslobodili Druga i Treća vojvođanska brigada i Majevički partizanski odred uz podršku organizacija SKOJ – a. Pored  1206 partizanskih žrtava, oko 800 sugrađana je život izgubilo tokom fašističkog terora koji je vladao u Bijeljini. Zahvaljujući Gradskoj upravi u park su vraćene biste narodnih heroja i ponovo imamo prigodno mjesto da odamo počast svim onima koji su dali život za našu slobodu – podsjetio je Vidić.

On je istakao da obilježavajući današnji datum kao Dan grada, Bijeljina njeguje moralne vrijednosti koje je u sebi nosila antifašistička borba na čijim temeljima danas počiva Evropa.

Nakon prijema, delegacije Gradske uprave i SUBNOR-a položile su vijence i cvijeće ispred bista narodnih heroja u Gradskom parku.

Gradonačelnik Mićić je istakao da Bijeljina cijeni sve žrtve koje su heroji dali u borbi protiv fašizma i za ideal slobode.

– Zahvaljujući požrtvovanosti ljudi koji su osvajali našu slobodu i za to platili visoku cijenu, dužni smo da poštujemo njihovu žrtvu i obilježavamo dan oslobođenja Bijeljine 1943. godine kao Dana Grada, jer su ovi događaji ostavili značajan trag u istoriji Semberije – zaključio je gradonačelnik Mićić.

 

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI