NOVI GLAS

Pite, kampovi i partizanski spomenici – Stručnjaci znaju kako spasiti turizam u Srpskoj

Gradski hoteli, koji inače žive od seminara, konferencija i svadbi, izgubili su čak 90 odsto gostiju, pad prometa u agencijama je oko 80 odsto, ali turistička sezona u Srpskoj je ipak spasena zahvaljujući uglavnom destinacijama u prirodi.

Ukupna pad prometa je oko 60 odsto, a sudbina 14.000 radnih mjesta u turizmu i ugostiteljstvu zavisi, umnogome, od podrške Vlade RS, ali i od spremnosti turističkih radnika da se prilagode dramatičnim promjenama. Istakli su to učesnici seminara o promjenama na turističkom tržištu, koji je u Banjaluci, pod pokroviteljstvom Privredne komore RS, organizovala agencija “UNIS Turs”.

Na početku sezone imali smo doslovno nula noćenja. Tek od polovine juna, kada su krenuli turistički vaučeri, broj gostiju je rastao i sada imamo domaćih noćenja skoro isti broj kao i lani, ali nam nedostaju, naravno, strani turisti – ocijenila je direktorka Turističke organiazacije RS Nada Jovanović.

Prilagođavanje promjenama

I u doba korone posjeta je bila solidna u banjama, te na Jahorini i u Trebinju, koje je ovog ljeta imalo čak i više domaćih turista nego lani. Upravo na ovim destinacimama korišteno je najviše vaučera, između ostalog i zato što je ponuda prilagođena “vaučer turistima”.

Da je u savremenom turizmu, pogotovo u kriznim situacijama kakva je pandemija korona virusa, presudno znanje i prilagođavanje promjenama, poručili su i eminentni turizmolozi iz Beograda, dr Branko Kresojević i dr Radomir Stojanović. Oni su iznijeli neke zanimljive ideje za unapređenje turizma u Srpskoj, kroz različite ponude za razne kategorije turista.

– U turizmu iskustvo, samo po sebi, nije ganacija uspjeha. To što se neko bavi turizmom od 1990. ne znači mnogo, jer današnji turisti nisu isti kao turisti devedesetih. Današnji turisti su obrazovani, informisani, često i ekološki osviješteni i mogu da biraju kuda će putovati – istakao je Stojanović.

Netipične destinacije

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .