NOVI GLAS

Novi Glas Bijeljina – Ko će biti pobjednik izbora u Bijeljini?

Bliži se mjesec novembar, a sa njim i najveća zabava u dejtonskoj Bosni i Hercegovini.

Ma koliko bili brojni oni koji vole reći da ih izbori i politika uopšte ne zanimaju, da im je preko glave stranaka, kandidata, obećanja, svađe, bliže se dani kada će većina u terminu izborne hronike i predizbornih emisija biti prikovana za televizore. Otvaraće svakodnevno sponzorisane stranice na društvenim mrežama, uz često pominjanje majke i mnogobrojne rodbine pojedinim ljudima koji sa osmjehom nude bolju budućnost, razvoj i promjene.

U Bijeljini su izbori odavno pretekli Pantelino po nivou zabave koju donose za posmatrače i revnosne birače. Mjesecima se nakon njih prepričavaju anegdote sa i oko biračkih mjesta, dok samom događaju prethode druženja onih koji se nikada inače ne bi našli zajedno za istim stolom. Tu su šljunčanja, presijecanja vrpca, pa sve do širokog repertoara psovki i uvreda koje razmjenjuju aktivisti na terenu. Doduše, ništa manja zabava nije nigdje u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini tih svečarskih izbornih dana.

Da ne bude sve predvidivo na izborima u našem gradu, potrudili su se skoro svi relevantni politički subjekti, koji su se prekomponovali, izmiješali karte do te mjere da doskoro potencijalni glasač nije mogao da shvati ko je sa kim, a ko protiv koga. Tek nedavno se iskristalisalo ko je trenutno pozicija, a ko opozicija u Bijeljini, i koja su tri kandidata za gradonačelnika.

Jedino što nije sporno, i što skoro niko ne dovodi u pitanje, jeste da će lista SNSD osvojiti ubjedljivo najviše odborničkih mandata, smjeliji poznavaoci prilika kažu čak deset-jedanaest, kao i da će se ova stranka “pitati” oko sastavljanja postizborne većine u Bijeljini. Ostale liste (sem SDS-a) će se boriti da imaju što više mandata, kako bi postali snažniji partner SNSD-u u budućoj skupštinskoj većini. SDS se predao, to je očigledno. Bez ideje tumaraju prostorom nekih prošlih vremena, pozivaju se na svoju državotvornost i slične mantre, i čini se nemaju snagu ni ideju da odlučnije djeluju u periodu koji prethodi izborima.

U skladu sa tim je i njihov izbor kandidata za gradonačelnika Bijeljine. Ne može prosto da se zanemari činjenica da su se lideri sadašnjih opozicionih stranaka u Bijeljini “sakrili” iza dr Ljubiše Petrovića, i pustili ga svjesno da se “potroši” u ovoj izbornoj kampanji, na šta je on, možda za njega i korisno, ipak pristao. Njegovi aduti su mladost, i to što je ljekar. Ipak čini se premalo da bi neko bio izabran na mjesto gradonačelnika. Pored toga, nije mu strano mijenjanje dresa, a birači to naravno ne vole. U javnim istupima djeluje kao da je prezadovoljan što je uopšte kandidat i da nema neke veće ambicije.

Mićo Mićić je gradonačelnik Bijeljine već petnaest godina. Prije toga bio je ministar u Vladi Republike Srpske. Od SDS-a je “otkinuo” većinu članstva, organizacije. Na sve to, članstvo SNSD-a je poznato po disciplini, i spremno je (pored početnog manjeg otpora) da posluša rukovodstvo svoje stranke, te maksimalno podrži Miću Mićića kao kandidata. Posjete visokih republičkih i državnih funkcionera Mićiću i gradskoj administraciji (iako one nisu stranačke) mnogo govore o političkoj podršci koju on nesumnjivo ima. Sve ovo ide u prilog tome da je Mićo Mićić veliki favorit za još jedan mandat (ili pola mandata) na mjestu gradonačelnika Bijeljine.

Treći pretedent na mjesto gradonačelnika je živopisni privrednik Boban Lazić, koji je kandidat pokreta ĆĆĆĆĆĆ, koji će svoju kampanju bazirati na pridobijanju glasova razočaranih birača svih drugih stranaka, i apstinenata kojih ima mnogo. On među njima vidi veliki potencijal i pomoću skečeva koje kreira i dijeli na društvenim mrežama pokušava iste da animira da izađu na izbore u što većem broju. Iako nije realno da ozbiljnije “napadne” gradonačelničku funkciju, najviše iz razloga što on prema vlastitom priznanju ništa i ne nudi, ali i zbog činjenice da iza njega ne stoji velika stranačka mašinerija koja je neophodna za uspjeh, njegova pojava je korisna za demokratiju i samu izlaznost.

U prethodnim redovima je napisano i obrazloženo ko će, vjerovatno, pobijediti na lokalnim izborima u Bijeljini u novembru 2020. godine, ali ipak ne i ko će sve biti pobjednik izbora. Pobijediće, logično, onaj ko bude imao najviše glasova, a pobjednika može biti više, jer zavisi od toga šta je kome cilj. Teško je naći tog analitičara koji se pak do kraja razumije u tu matematiku, to znaju samo političari.

 

Krsto Terzić

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .