NOVI GLAS

Bijeljina – Postignuta saglasnost u vezi sa uređenjem donjeg toka Drine

Direktor “Voda Srpske” Miroslav Milovanović najavio je danas izradu Studije ekonomske opravdanosti na osnovu koje će biti izrađeno projektno rješenje o realizaciji Projekta za korišćenje donjeg toka rijeke Drine. Nakon sastanka predstavnika gradova Bijeljina, Zvornik i Loznica, opština Mali Zvornik i Bogatić, te „Voda Srpske“ i Kombinata “Alumina”, on je rekao da je postignut visok stepen zainteresovanosti kada je riječ o realizaciji projekta.

– Usaglasili smo da naredni sastanak sa predstavnicima svih relevantnih institucija bude ubrzo u “Vodama Srbije”, u Beogradu, da bismo dogovorili konkretne korake u vezi sa zajedničkim finansiranjem studije ekonomske opravdanosti ovog projekta. To će biti osnov za izradu projektnog rješenja, koje će donijeti ogromnu korist svim lokalnim zajednicama s obje strane Drine, kao i “Alumini” – pojasnio je Milovanović.

Projekat ima višestruki značaj, a doprinijeće iskorišćavanju vodnog resursa za snabdijevanje stanovništva i industrije, navodnjavanju poljoprivrednog zemljišta, korišćenju energetskog potencijala, plovnosti Drine, razvoju turizma i zaštiti životne sredine – naglašeno je na sastanku, koji je inicirala Gradska uprava Bijeljina.

Predsjednik opštine Mali Zvornik Zoran Jeftić kaže da će uređenje korita Drine itekako biti od koristi lokalnim zajednicama.

– Osim rješavanja problema čestog izlivanja Drine i unapređenja turizma, ovaj projekat regulisaće i pitanje otpada, a omogućiće i izgradnju industrijske zone Mali Zvornik-Zvornik – istakao je Jeftić.

I u zvorničkom Kombinatu „Alumina“ svjesni su značaja ovog višemilionskog projekta, posebno sa ekonomskog aspekta.

„Posebno nas raduje obezbjeđivanje plovnosti. Uspostavljanje plovnog puta Drina-Sava-Dunav, otvorilo bi mogućnost za transport naših roba do crnomorske luke, a time bi i saobraćaj prema Španiji, Kini, Rusiji i drugim svjetskim odredištima značajno pojeftinio“ – ukazao je predstavnik Alumine Stevo Savić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić pokrenuo je prije nekoliko mjeseci inicijativu koja je proistekla iz strateškog dokumenta Vlade i Narodne skupštine Republike Srpske, a odnosi se na integralno upravljanje vodama Srpske u donjem toku Drine. Riječ je višemilionskoj investiciji, koja bi trebalo da bude finansirana posredstvom Svjetske banke i regionalnog projekta Sava-Drina. Po ovom osnovu u narednih 5 godina trebalo bi da bude odobreno oko 220 miliona dolara, a nakon toga još toliko novca.

 

NoviGlas

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .