NOVI GLAS

NoviGlas Bijeljina – Vujadinović: “Sport je moj život!”

Ako pitate nekoga iz Bijeljine ko je Svjetlan Vujadinović, malo ko će znati da vam odgovori. Potpuno je drugačija stvar ako pitate za „Jopu“. A, u pitanju je ista osoba.

Prvi koraci

Svjetlan je rođen 1987. godine u Visokom. Put ga je, preko Srebrenice, doveo u Bijeljinu početkom dvijehiljaditih, a za ove dvije decenije postao je jedan od poznatijih sportskih radnika u gradu, a i više od toga.

„Sa porodicom sam se, nakon brojnih putešestvija koje smo prošli s obe strane Drine, doselio u Srebrenicu 1996. godine i tamo sam završio osnovnu školu. Moji su se u Bijeljinu doselili negdje pred kraj mog osmog razreda, ali sam ja insistirao da ostanem do kraja školske godine, jer sam htio da sa tadašnjim drugarima dočekam kraj škole“, kaže Svjetlan.

Još tada je bio veliki zaljubljenik u borilačke vještine, a njegov izbor bio je prilično alternativan – dok su svi išli na karate, on je obožavao tekvondo. Već u osnovnoj školi išao je na veliki broj takmičenja u regionu i inostranstvu, a skoro sa svakog se vratio sa dobrim plasmanom.

Tekvondo i hiljadu mališana

Kada se preselio u Bijeljinu, priključio se lokalnom tekvondo klubu, a već tada je odlučio da će se posvetiti kako sportu, tako i sportskoj edukaciji omladine. Nakon završene srednje škole upisao je i završio DIF u Istočnom Sarajevu, a jedan je od zaslužnijih za popularizaciju ovog sporta u Bijeljini.

„Tekvondo klub „Jopa“ osnovao sam dok sam još bio na studijama. Imali smo u početku dvadesetak polaznika, ali je interesovanje svakodnevno raslo. Bijeljina je bila dugo godina „grad karatea“, ali je za nekoliko godina popularnost tekvondoa naglo porasla. Mislim da su roditelji od samog početka prepoznali odgovoran i strastven rad sa djecom“, kaže o svojim trenerskim počecima.

Međunarodni turnir “Open Srpska” Derventa

Do sada je kroz klub „Jopa“ prošlo preko 1000 djece, među kojima je ovaj klub proizveo  15 majstora tekvodnoa crni pojaseva. Njegovi članovi donijeli su do sada desetak medalja samo sa balkanskih prvenstava, a ukupno oko 1000 medalja sa republičkih, državnih i međunarodnih takmičenja.

Druga strana medalje

Međutim, tu ekspanziju tekvondoa nije pratila i materijalna nadgradnja. Sredstva konstantno nedostaju, a zbog neizgrađenog sistema, najveći teret finansiranja pada na roditelje. Između ostalog, imali su i takmičara koji se kvalifikovao za Evropsko prvenstvo, ali iz materijalnih razloga nisu mogli da ga pošalju. Klub je tu da pomogne roditeljima koliko može, ali i njegove mogućnosti su limitirane.

„Ja sam na čelu Tekvondo asocijacije Republike Srpske bio od 2012. do 2018. godine. Ali, ni Asocijacija nema svoj budžet – finansiranje je prepušteno klubovima. A oni opet mogu da se finansiraju samo iz članarina, pomoći donatora i podrške lokalnih organa. Ono što mi imamo trenutno nije dovoljno za bilo kakve ozbiljnije rezultate. I ono što smo do sada postigli je pravo čudo, u odnosu sa uslove koje imamo.“

Međutim, i pored takve situacije, Svjetlan kaže da neće odustati.

„Ja sam već toliko zavolio moj posao, da mi je teško da zamislim da radim bilo šta drugo. Veći dio svog života proveo sam učeći djecu, a svi znaju da sam im često i više od trenera. Zadovoljstvo koje imam kada mi priđe neki već sada momčina i kaže kako je kao dijete trenirao kod mene, neopisivo je. To je ono što mi je vječna inspiracija“.

Kaže da mu je je najdraži momenat bio kada su njegovi bivši učenici počeli dovoditi svoju djecu na treninge.

„To kad mi se desilo prvi put, bio sam zaista oduševljen. To su stvari koje vas stalno guraju dalje, zbog kojih ne odustajete kada je teško. Ja sam zaista imao mnogo prilika da odem odavde, u Zapadnu Evropu, ali drži me ono što sam ovdje stvorio u ovoj deceniji. Ta uspomena da su neki od njih sa mnom prvi put išli na more, prvi put išli na takmičenje, da sam jednoj generaciji omladinaca ostao u sjećanju kao njihov prvi trener.“  kaže Svjetlan.

„Ja sam sve to stvorio sam, uprkos svemu, a uz pomoć malo koga. Da smo imali veću podršku društva, siguran sam da bi sve to bilo na nekom višem nivou. Ali, nisam nezadovoljan. Borio sam se za taj svoj klub, za djecu u klubu koju nazivam svojom. I nastaviću da se borim za njih.“

Borba za društvo

A, njegova borba za društvo nije ostala samo na sportu. Pored toga što je redovan davalac krvi, (dragocjenu tečnost darovao je čak 17 puta), Svjetlan je već nekoliko godina dio i civilnog sektora. Učestvovao je u brojnim akcijama u kojima je fokus bio na pomoć mladima, prije svega u preduzetništvu,  a najčešće preko organizacije Centra za edukaciju i istraživanje (CER). Sada se odlučio i da ode korak dalje. Uključio se u politiku.

CER i PU Dječiji vrtić „Kolibri“ potpisuju ugovor o donaciji

„Kandidovao sam se na ovim izborima, želim da se i na taj način izborim za bolje sutra. Pazite, mene ne zanimaju velike teme, imao ko će o tome da razmišlja. Moj sektor se zna – sport i omladina. I tu sam prošao sve i vidio sve. Mislim da mogu da doprinesem boljem, pa i pravednijem položaju omladine u društvu. Da se njihovi problemi čuju na pravi način, jer su oni jedina šansa ove države. Koliko ih samo svake godine ode odavde? To su problemi koji ne smiju biti zanemareni, zato sam odlučio da i ja dam svoj doprinos“, kaže Svjetlan, koji će se na lokalnim izborima naći na listi Socijalističke partije.

Jopa i Nobelovac

Poznata je priča da je Jopa jedan od rijetkih, a možda i jedini Bijeljinac koji ima fotografiju sa Nobelovcem Handkeom. Iskoristili smo priliku da provjerimo tu informaciju.

„Istina je, imamo zajedničku fotografiju“, kroz smijeh kaže Svjetlan.

Fotografija sa Handkeom iz 1996. godine u Srebrenici

„Fotografija je nastala 1996. godine, ali se uopšte ne sjećam tog događaja. Peter Handke je bio u posjeti Srebrenici, pozdravio je nas nekoliko dječaka, koji naravno, pojma nismo imalo o kome se radi. Nakon što je prošle godine dobio Nobelovu nagradu, ta fotografija se ponovo pojavila u medijima. I eto, i ja imam fotografiju sa Nobelovcem.“

 

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .