NOVI GLAS

Novi Glas Bijeljina – Gurmansko pitanje svih pitanja :”Šta će biti sa ćevabdžinicom “Semberka”???”

Dok sam šetao gradom maskiran u gospodina, ne bih li izbjegao prijatelje i rođake sa predizbornih lista, masku mi skide stari prijatelj koji me u samom centru glasno zovnu po imenu. Ostadoh ukopan, ubijeđen da će da me pita za “siguran glas”, banderu ili već takvu neku demokratsku tekovinu.

Nije on najveći orator među ljudima koje poznajem, naprotiv, često mi je razumljiviji nakon nekoliko rakijica nego prije njih. A ni ja nešto, iskreno nisam bio za nekog dijaloga. Među njegovim skarabudženim rečenicama obojenim oštrim semberskim naglaskom, razaznah jedino zabrinuto pitanje – “Jesi li čuo da Sveto zatvara Semberku?”.

Uh, dobro je. To on kod mene provjerava još jedan gradski trač, izmišljotinu koja pomaže da brže prođe onih par zadnjih dana do plate. Pomislih da sam dobio priliku da konačno u svakodnevnom razgovoru iskoristim Njegošev stih “Ja ti za to pjan poigra ne bi”, ali shvatih da nemam kome. Jednostavno rekoh da je to gnusna laž, jer će se prije zatvoriti bolnica, nego najdugovječnija bijeljinska ćevabdžinica.

On je ipak insistirao kako ima provjerenu informaciju, od jednog Roma iz Berlina, čiji je svastić oženio ćerku žene iz nekog gradskog odjeljenja, tvrdi da je 100% tačno. To je bio momenat kad ga ipak poklopih Njegošem, i rekoh mu da ne brine. Semberka sigurno ostaje tu gdje je i bila čitav naš život.

“Ma, dobro, dobro, ali vidjećeš. Nego, ako nisi još nikom obećao glas, da te pitam…”, poče prijatelj priču zbog koje me je izgleda i zaustavio, ali mu nisam dao mnogo šansi. Izvadih telefon iz džepa i odigrah bezobrazno. “Moram da se javim, izvini”, i nađoh šansu da nastavim svojim putem, još sigurno pedesetak metara držeći telefon na uhu glumeći da je neko sa druge strane veze. Ali, sam sebi priznah jedno – uvukao je i meni crv sumnje. “Da li je istina da Sveto zatvara Semberku?”.

A nije to bilo kakva ćevabdžinica. Drugdje ima većih, ima ljepših, vjerovatno ima i boljih, ali “Semberka” je ona baš bijeljinska. Jedan je od simbola grada sa tradicijom dužom od države u kojoj se nalazi. Tačan broj godina “Semberki”, kao pravoj dami, niko i ne zna. Kaže se samo 40+, i to je dovoljno.

“Narodna kuhinja”, kako ju je svojevremeno imenovao jedan eminentni bijeljnski sportski radnik, Semberka je bila mjesto gdje je svako bio ravnopravan, bez obzira na pol, rod, materijalni ili društveni status. Poslovni model je bio i jednostavan i savršen – uđeš gladan izađeš sit, za malo para i u prijatnoj, gotovo domaćoj atmosferi. Jedna od najljepših ljetnih bašti u gradu bila je samo bonus.

Zaokupljen ovim mislima, ne znam ni koliko je vremena prošlo od kad mi je prijatelj uglavio taj crv sumnje. Možda je to stvarno istina, već sam i ja počeo da se lomim, kad se desi nešto u šta nikad ne vjerujem – slučajnost.

Sretoh čuvenog Svetozara, alfu i omegu čaršijskog nutricionizma, gdje mi direktno ide u susret. Nije to neka rijetkost za one koji operišu u bermudskom trouglu “Rene – Garden – Libertas”, ali je to pod ovim okolnostima bilo ravno proviđenju. Ne stigoh izgovoriti ni one uobičajene pozdrave koji ništa ne znače, a već ga spopadoh pitanjem – Je l istina da zatvaraš Semberku?

“Ne samo da je zatvaram, nego je i otvaram!”, reče ponosno i ostavi me i dalje zbunjenog. Ali, i to mi je bilo dovoljno. “Semberka je ideja, koja ne može nestati, samo se može modifikovati”, odgovorio sam poput brdskog revolucionara, srećan što mi je konačno razriješio dileme u koje, ni kriv ni dužan, upadoh.

Ćevabdžinica “Semberka”, sa preko četrdeset godina tradicije, barem privremeno neće biti na mjestu na kom je svi poznajemo. U novom ruhu i sa starim receptima, otvara se nova, namijenjena ovom vijeku, na mjestu legendarnog objekta “Bled”. Od ponedjeljka, omiljena hrana u Bijeljini je na novoj adresi i u modernijem objektu, a već u ponedjeljak ćemo imati priliku da se uvjerimo da li je zadržala stari duh koji ju je krasio generacijama.

 

Mladen Trbić

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .