NOVI GLAS

Državljanin BiH napravio haos u Njemačkoj – Zaustavio voz koji juri 320 km/h

U ponedjeljak 7. septembra 2020. godine, došlo je do poremećaja u saobraćanju vozova Njemačkih željeznica (Deutsche Bahn), a krivac za sve je 35-godišnji državljanin BiH.

On se vozio u brzom Intercity Expressu (ICE) na liniji Beč – Berlin, kada je u ponedjeljak, nešto poslije 18 sati, voz stigao na glavnu stanicu Hale. Putnik iz Bosne i Hercegovine napustio je voz na peronu 12 zbog predaha za pušenje, dok je njegov prtljag ostao u vozu.

Nešto duže se zadržao i zakasnio da uđe u vagon prije nego što su vrata zatvorena, a voz krenuo. Uslijedila je drama: muškarac iz BiH je, prema policijskom izvještaju, skočio, stao između lokomotive i prvog vagona i uhvatio se za napojne vodove voza koji inače juri do 320 km/h.

Jedan posmatrač je primijetio šta se desilo, uputio poziv hitnim službama. Državna policija je potom obavijestila pokrajinsku policiju i željeznički centar za vanredne situacije, da bi konačno poruka putem radija stigla i do mašinovođe.

Intercity Express je prisilno zaustavljen na stajalištu Landsberg, gdje su policajci sa sirenama i bljeskalicama prihvatili “slijepog putnika”. Srećom, ostao je nepovrijeđen u ovoj opasnoj avanturi.

Njega očekuje prijava o upravnom prekršaju, a vjerovatno će se suočiti i s tužbom Deutsche Bahna. Naime, Intercity Express je, zbog uviđaja, kasnio 56 minuta, a još dva voza S-Bahna nisu mogla poštovati satnicu voznog reda, prenosi “Radiosarajevo.ba”.

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI