NOVI GLAS

NoviGlas “Recenziranje” – Nemanja Paleksić predstavlja muzičke novitete za svačiji (ne)ukus

NoviGlas vam donosi novu rubriku – “Recenziranje”. U narednom periodu predstavićemo vam i dio tekstova sa bloga “Predumišljanje” koji vodi i uređuje Nemanja Paleksić, pravnik, politikolog i autor nekoliko podkasta.

Ovaj Bijeljinac, koji živi i radi u Beogradu, pozabavio se ocjenjivanjem muzičkih noviteta iz regiona.

“Dobrodošli u ovonedeljni pregled muzičkih noviteta iz regiona! U slavu čuvene zagrebačke komentatorke umjetničkog klizanja Milke Babović ocjene će ići od 0.0 do 6.0. Znači 0.0 prazna ploča, 6.0 – to je nivo Little wing ili tako nekog remek-djela”, poručuje Paleksić u uvodu.

Od Youtube trendinga do prašnjavih suterena andergraunda, ovo je njegov presjek stanja. Uživajte!

Edita – A kapela

Ajde malo da vidimo šta ima u trendingu ove sedmice. Za Editu Ministarku imam soft spot odavno, otkako sam čuo obradu njenog hita „Overila“ u izvođenju Emira Hota (ne pitajte ništa). Edita naravno izgleda kao avion i koga boli pjenis kako pjeva, izdala je ultimativni erotic lounge singl, saundtrek za kresanje, u kom ne barata baš najbolje pojmovima (ustvari to je do tekstopisca) jer kaže „Kad krene stihija, mi smo jedno drugom dovoljni/I ako ceo svet se polomi, mi ostaćemo a kapela/A kapela“, evo ja sam proveo prethodnih 25 godina pjevajući a kapela (ili što bi rekla srpska majka Ceca – „da te čujemo u akapeli“) i opet mi izmiče smisao ovih stihova.

Edita malo zvuči kao Senidah, malo mu ga daje po nazalnom, ali kao što rekoh, koga boli. Spot je ona u nekim tik-tok pokušajima densovanja negdje na nekakvoj obali, kao što rekoh, spot je uvod za valjanje u krevetu dok ide ova stvar. Eksplicit kontent bez bezobraznih riječi, a Edita to tjera do krajnjih granica.

Ocjena: 5,2 za spot i Editu, pjesma, nemam pojma.

Oggie – Kolima

Još jedna iz kategorija „trending“, „treba mi titl“ i „besmisleno“, što znači da će da bude slušano, da će da vrti milionske preglede, mada je ovo plitko k’o potok Dašnica kad presuši tamo neke devedesetpete. Naravno, on je lerdi, on se vozi „kolima“ kroz grad, riječ „kolima“ (naglašena kao da je zapravo riječ iz portugalskog ili španskog) se pominje bar 124 puta u „pjesmi“, i u tim kolima valja skank, tu je i „bebe“, tu se pominje i „klub“, uglavnom još jedno izdanje iz edicije „Jala i Buba i Rasta kvare srpsku djecu“, ali meni uopšte nije problem poruka koju oni donose, već brate, daj da to liči na nešto.

I pjesme o lerdijima i o kučkama i o gengsta životu mogu da budu do jaja, eto poslušajte na kraju dana bilo šta od moderne produkcije u SAD, ne moraju da slušaju metuzaleme koje sam ja slušao poput DMX-a.

Ocjena: 1,1 Milke Babović

Corba – Lud

Ovo je reper sa Kosova, Gnjilana (valjda) i valjda je Čorba, a ne Corba, ali ja kopiram kako stoji u naslovu. Kao prvo, pohvaljujem spot koji je bolje dokumentarno štivo o tome kako izgleda život u favelama na Kosovu od svih KZŠ Marka Đurića, Vučića i Drecuna – brdo klinčadije, zidovi bez fasade, nagudrane žene, pokoji ker i prase na povocu. Takođe, bit je dobar, ima i tog nekog tribalno-etno momenta, repovanje je ok, u poređenju sa 90% rep i hip-hop sranja koja su u trendingu, ovo ima smisla. Poslušati i ostale numere ovog brata (preporučam Davaj, davaj – Paleo i Keto).

Ocjena: 4,6 Milki Babović

Ostale Nemanjine ovosedmične recenzije, uključujući i HIT NEDELJE, pogledajte na njegovom blogu OVDJE. 

 

NoviGlas

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .