NOVI GLAS

NoviGlas Legende Bijeljine – Miro Albanija, akter i hroničar Bijeljine koje više nema (VIDEO)

Miroslav Vajagić, Bijeljincima mnogo poznatiji kao Miro Albanija, bio je kulturni, sportski i javni radnik, koji je ostavio veliki trag u mnogim sferama društvenog života Semberije. Miro je preminuo 11. avgusta, a NoviGlas vam donosi pogled na Bijeljinu iz njegovog ugla. Ovako je govorio Miro Albanija.

Ko je bio Miro Albanija?

Miroslav Vajagić rođen je 3. maja, 1951. godine u Novom Gradu. Neposredno nakon rođenja, porodica mu se doseljava u Bijeljinu, gdje je cijeli radni vijek proveo u Birou za zapošljavanje. Pored toga, Miro je bio i rukovodilac u Amaterskom pozorištu “Scena”.

Kao strastveni alas, bio je posebno aktivan u ribolovačkom društvu “Šaran”, ali i osnivač tradicionalne manifestacije “Zlatni kotlić Semberije”.

Nadimak

Miro je, gostujući u serijalu “Korzo stare Bijeljine”, realizovanom 2016. godine na bijeljinskom Pan radiju ispričao i malo poznatu priču iza svog nadimka po kom ga svi znaju.

“Nadimak je zaostavština nekih prošlih vremena, neke stare Bijeljine koje više nema. Naime, radili smo kozaračko kolo, pravili smo živu granicu Jugoslavije, iscrtavali i mene je na velikoj krivini zapalo do Albanije. I ja, ponesen pričom sa drugarima okolo, imao sam teritorijalne pretenzije i ušao sam u teritoriju Albanije pa je direktor došao i vratio me na mjesto sa komentarom “koliki si, možeš cijelu Albaniju obuhvatiti, a napravio si mjesta da još trojica treba da popune”, kroz osmijeh se prisjetio Miro dodavši da su to njegovi vršnjaci jedva dočekali i od tada mu “prišili” nadimak Albanija.

Kako je tada rekao, Miro Albanija je nadimak koji ga je obilježio među ljudima. Zbog nadimka su mu se dešavale i brojne anegdote.

Legenda Bijeljine o Bijeljini

“Aktivni sam sudionik i akter i hroničar svog tog vremena”. Ovim riječima Miro je opisao Bijeljinu svoje mladosti.

Bio je aktivno uključen u sve ono što se dešavalo na kulturnom i društvenom planu.

“Od rokenrola, pozorišta, dizajna, novinarstva, lova ribolova, televizijskih emisija i priča sa ovih terena. Ispunio sam život tako nekim lijepim stvarima, podijelio ga sa dragim prijateljima, sa našim Bijeljincima a i šire”, govorio je Miro.

Jedna od najvećih ljubavi bila mu je muzika. Još kao gimnazijalac formirao je grupu “Lordovi” u kojoj je svirao bubnjeve. Pored njega, u grupi su bili i Mirza Zakomac, Milorad Ivković, Jovo Ilić i  Mladen Pušković.

“Novi rokenrol zvuk koji je stigao u Bijeljinu napravio je cijelu revoluciju u ponašanju, ali i načinu zabave u našem gradu. Prava rok scena, o kojoj se malo priča i zna, odvijala se u gradskom parku. Svi oni koji su nešto znali su se dokazivali u večernjim satima, grupe su se okupljale i uz gitaru usvajale rokenrol način života”, prisjećao se Miro.

U muzici se, ipak, nije dugo zadržao jer, kako kaže, nije imao novca da nabavi bubanj.

Jedno vrijeme je živio i radio u Njemačkoj, a onda se, po povratku u Bijeljinu osamdesetih godina, bavio sito – štampom i izradom plakata, po čemu je ponovo bio pionir u Bijeljini.

“Danas objasniti kako je tad bilo raditi plakate je jako teško. Najveći je problem bila priprema i na to se trošilo najviše vremena”.

P(r)ozorište “Miro i drugari”

U svijet pozorišta je ušetao kroz dječije predstave. Najpoznatiji je po predstavi “Miro i drugari” koja je izvedena preko stotinu puta i u gradu i u okolini.

“Gdjegod je bila škola ja sam išao i odigrao tu predstavu. Ja mislim da nikad na području Semberije takva turneja nije bila. Obišao sam sve, gdjegod se predstava mogla odigrati”.

To mu je, kaže, otvorilo mnoga vrata i tada je osjetio “šta znači slava”.

“Mi odigramo predstavu i tu nastane haos. Gdjegod me vide, čopor djece trči “Evo Mire”. Organizator poludio, neće niko da uđe u salu, trče djeca za nama. I mi smo izveli djecu napolje, otpjevali smo sve pjesmice zajedno i vratili su se unutra”.

Cijeli razgovor u emisiji “Korzo stare Bijeljine” poslušajte u nastavku:

 

NoviGlas

 

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .