NOVI GLAS

Korona i u hrani! Virus pronađen u smrznutim pilećim krilcima!

Vlasti u kineskom Šenženu pronašli su virus korona u pilećim krilcima koja su uvezena iz Brazila.

Virus je pronađen juče na površini dijela mesa prilikom kontrole uvezenih dobara, saopštile su vlasti, javlja CNN.

Nije poznato koja kompanija je izvezla pileća krilca u Kinu, a vlasti su saopštile da se odmah počelo sa pronalaženjem i testiranjem ljudi koji su bili u kontaktu sa mesom. Za sada nema pozitivnih slučajeva.

Potom je testirana ostala hrana koja je stigla sa krilcima, a nalazi na koronu su navodno negativni.

Vlasti sada pokušavaju da pronađu robu od tog proizvođača koja je već završila na tržištu i našla se u upotrebi, a dezinfikovana je hala gdje su skladištena zaražena pileća krilca.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da se na uvezenim proizvodima pronalazi virus korona. Kovid-19 je otkriven i na pakovanjima škampi koje su u Kinu nedavno stigle iz Ekvadora. Zaraza je otkrivena tek kada su škampi stigli u restorane, nakon čega su povučeni sa tržišta.

Otkriće virusa u zamrznutoj hrani širom Kine izazvalo je strah kod mještana koji brinu da li je uvozna hrana koju kupuju bezbjedna za jelo. Vlasti su izdale apel građanima da strogo vode računa kada kupuju uvezeno meso i morske plodove.

Pojedini građani su putem društvenih medija već pozvali na zabranu uvoza hrane.

Ne postoje dokazi da se korona može unijeti putem hrane

Zdravstveni zvaničnici, uključujući i zvaničnike Sjvetske zdravstvene organizacije (SZO)  i stručnjake američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti tvrde da je mogućnost zaraze virusom korona putem hrane veoma mali.

“Veoma je mala vjerovatnoća da neko može da se zarasi virusom kovid-19 putem hrane ili njenog pakovanja”, saopštili su iz SZO.

Istog mišljenja su i stručnjaci američkog Centra. Oni ističu da je mala vjerovatnoća prenosa zaraze putem hrane i dodaju da se virus prenosi kapljično sa čovjeka na čovjeka.

“Iako postoji mogućnost unosa virusa sa pakovanja hrane ukoliko dodirujete zaraženo pakovanje, a potom oči, nos ili usta, to nije glavni način na koji se virus prenosi”, saopštili su stručnjaci.

SZO ističe da ne postoje dokazi da se virusi koji izazivaju respiratorne bolesti prenose putem hrane ili pakovanja.

“Korona virus ne može da se razmnožava u hrani. Potrebna mu je životinja ili čovjek da bi se umnožavao”, saopštili su iz SZO.

Kineski stručnjaci su uvjereni da je do kontaminacije hrane virusom došlo prilikom pakovanja, ali ističu da to ne znači da je hrana kao takva zarazna.

Oni kažu da uzorci koji se uzimaju sa hrane i pakovanja najvjerovatnije “kupe” RNA mrtvog virusa. Ostaci virusa su i ranije davali lažne pozitivne rezultate kod pacijenata koji su preležali koronu.

Ukoliko pak dijelovi virusa koji su uzorkom pokupljeni sa hrane mogu da se razmnože u laboratoriji, to bi  značilo da hrana jeste zarazna.

“To bi značilo da korona virus može da preživi smrzavanje i da postaje ponovo aktivan nakon otapanja”, saopštili su kineski zdravstveni stručnjaci.

Našli virus i na dasci za sječenje

U Kini je prije dva mjeseca pronađen kovid-19 na dasci na kojoj je sječen losos. Nakon toga, paketi lososa su povučeni iz prodaje. Ipak, nije dokazano da je hrana bila zaražena već se sumnja da je virus dospio na dasku od zaraženog radnika ili kupca.

“Nije isključeno ni da je virus “pao” sa neke druge namirnice koja je bila na dasci”, rekli su zvaničnici.

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI