NOVI GLAS

Dan kad je šačica Srba dobila najveću bitku poslije Kosova – Sudar vojski nedaleko od Drine

Tog 13. agusta 1806. počeo je legendarni Boj na Mišaru, bitka iz Prvog srpskog ustanku u kojoj su srpske snage pod vođstvom Karađorđa odnijele veliku pobjedu nad Turskom vojskom.

Osmanlije su bile daleko brojnije. Procjenjuje se da ih je bilo oko 40.000, dok je ustanika predvođenim voždom Karađorđem i istaknutim ustaničkim prvacima šabačkog i valjevskog kraja bilo oko 9.000. Bila je to treća godina od izbijanja ustanka i, kako je izostala konkretna pomoć Austrije i Rusije, Karađorđe je planirao da sa Turskom sklopi mir.

Ipak, prije nego što je do toga došlo, osmanska vojska je prešla u napad, i to sa tri strane – od Vidina, Niša i sa Drine. Udare iz prva dva pravca ustanici su uspješno zaustavili, ali su Turci iz Bosne, predvođeni vezirom Sulejman-pašom Skopljakom, prodrli preko Mačve do Šapca i potisnuli ustanike.

Nakon što je obaviješten od tome Karađorđe je sa vojskom požurio ka tamo i tako je došlo do toga da brdo Mišar kod Šapca postane poprište bitke koja će ući u legendu.

Karađorđev “skriveni adut”

Mišarsko brdo i danas odudara od prostranog ravničarskog dijela u kom je smješten Šabac. Činjenica da su se ustanici baš tu stacionirali bila je presudna jer se odatle pružao dobar pogled na teren odakle je očekivan napad Turaka. Oko brda, time dodatno ojačavši svoj položaj, ustanici su podigli šanac unutar koga je Karađorđe raporedio svoje najbolje strijelce u dva reda.

Turci su odlagali napad dok im ne pristigne cjelokupna vojska, da bi bitku započeli ujutro 13. avgusta. Međutim, i Karađorđe je imao skriveni adut! 

On je uoči bitke naredio da se oko 1.500 konjanika izađe sakrije u obližnju šumu, a da u dejstvo stupi tek na njegovo naređenje.

Upravo napad ove konjice bio je presudan za pobjedu. Na čelu jednog krila je bio pop Luka Lazarević, a na čelu drugog su bili Lazar Mutap i prota Mateja Nenadović. Luka Lazarević je pojurio prema šancu, a prota Mateja je krenuo ulijevo prema turskoj artiljeriji i vezirevom štabu.

Iznenađene tobdžije su okrenule cijevi prema konjici, ali bez uspjeha. Nakon što su uklonili tursku artiljeriju, ustanici sa protom Matejom na čelu su jurnuli prema turskom štabu, ali su im se ispriječili konjanici iz vezirove pratnje. Nakon što je porazila vezirevu zaštitu, seljačka konjica je napala tursku rezervu na lijevom krilu prema selu Orašcu.

Ustanička konjica pod komandom Luke Lazarevića je rastjerala tursku pješadiju oko šanca i krenula je da je goni. Karađorđe je potom naredio da se otvore vrata šanca i da srpska pešadija krene u napad.

Pobjeda koja je odjeknula Balkanom

Bitka je završena u predvečerje oko 6 sati velikom srpskom pobjedom. Austrijski izvidnici koji su sve posmatrali sa druge strane Save poslali su u Beč vijest o strašnom turskom porazu. Na turskoj strani su poginuli Sinan-paša iz Goražda, Kulin-kapetan, kapetan Mehmed Vidajić iz Zvornika i njegova dva sina i mnogi drugi.

Mnogi smatraju da je Bitka na Mišaru bila najveći boj Srba još od Kosovske bitke. Ustanici su odnijeli briljantnu pobjedu koja je učvrstila njihov položaj i znatno ugrozila status Turaka u okviru Beogradskog pašaluka.

Nakon pobjede na Mišaru i u septembru iste godine na Deligradu, Carigrad je bio primoran da, uz posredovanje Austrije i Rusije, pregovara o miru sa ustanicima.

 

“Tu smo bili‚ očima gledali‚
kad se dvije udariše vojske
u Mišaru‚ polju širokome‚
jedno srpska‚ a drugo je turska;
pred turskom je Kulin–kapetane‚
a pred srpskom Petroviću Đorđe.

Srpska vojska tursku nadvladala;
Pogibe ti Kulin–kapetane‚
pogubi ga Petroviću Đorđe‚
S njim pogibe trides’t hiljad’ Turak’;
izgiboše turske poglavice‚
po izboru bolji od boljega,
od čestite Bosne kamenite.

Niti ide Kulin–kapetane‚
niti ide‚ niti će ti doći‚
nit’ ‘se nadaj niti ga pogledaj‚
Rani sina‚ pak šalji na vojsku
Srbija se umirit ne može!”

— odlomak iz narodne pesme “Boj na Mišaru”

 

(istorijskizabavnik.rs)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .