NOVI GLAS

Android telefoni dobijaju opciju ranog upozorenja o potresima (VIDEO)

U budućnosti će se obavijesti o zemljotresima moći dobivati preko pametnog telefona ako ga pokreće operativni sistem Android, a ta opcija koju je juče predstavio Google prvo će biti dostupna u Kaliforniji. Google s ovim novitetom pretvara sve Androide u seizmometre stvarajući, kako su napomenuli iz te kompanije, najveću svjetsku mrežu detekcije potresa.

Pri detekciji i ranom upozorenju o potresima telefoni će koristiti akcelerometre koji su dovoljno snažni za prepoznavanje početne trešnje, odnosno P-talasa zemljotresa. Nakon što telefon zabilježi te talase, informacije se šalju u centralni server, koji će na temelju ostalih podataka dobivenih od uređaja s tog područja ocijeniti je li zaista došlo do zemljotresa. Na početku Google će te informacije prikazivati prilikom pretraživanja pojmova o zemljotresima, no u budućnosti na temelju detekcije podrhtavanja putem telefona namjeravaju slati upozorenja osobama koje se nalaze na području potresa.

Upozorenje o potresu koje bi osobe dobile preko mobilnog telefona moglo bi im dati nekoliko sekundi vremena da se sakriju u zaklon prije glavnog udara, tako da bi s novom opcijom Google zaista mogao spašavati živote. Trenutno nije poznato kada će ta opcija biti dostupna i na drugim tržištima.

Osim detekcije potresa Google je predstavio još nekoliko noviteta na Androidima, poput nadogradnje aplikacija Android Auto i Lookout te opcije za praćenje kvalitete spavanja.

 

 

(techcrunche)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .