NOVI GLAS

Napad na Nagasaki – U trenu “zbrisano” preko 70.000 života (VIDEO)

Japan danas obilježava 75. godišnjicu američkog nuklearnog napada na Nagasaki, koji se dogodio tri dana poslije napada na Hirošimu, što je bio prvi napad atomskim oružjem u istoriji čovječanstva.

Zvaničnici i građani svake godine se okupe u Parku mira u Nagasakiju, gdje se u 11.02 časova, kada je bačena bomba 9. avgusta 1945. godine, oglase zvona i potom minutom ćutanja oda pošta za više od 70.000 poginulih.

Američki bombarder B-29 bacio je tada bombu nazvanu “Debeli čovjek”. Bomba teška oko 4,5 tone bačena je sa visine od 9.600 metara, a eksplodirala je poslije 30 sekundi na 500 metara iznad jednog teniskog terena.

Oblak “pečurka” koji je nastao poslije eksplozije dostigao je visinu od 16.000 metara. Uništeno je 70 odsto grada, a poslije 20 minuta počela je da pada “crna kiša” radioaktivnih čestica.

Još oko 140.000 ljudi je poginulo kada je tri dana ranije na Hirošimu bačena prva atomska bomba, “Mali dječak”. Ukupan broj žrtava, uključujući one koji su u narednim mjesecima i godinama umirali od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom procjenjuje se na oko 300.000.

Nuklearni napadi SAD rezultirali su kapitulacijom Japana 15. avgusta. Rat je zvanično završen dvije nedjelje kasnije, 2. septembra 1945. godine.

Od tog napada, nijedan američki predsjednik nije posjetio Hirošimu do 2016, kada je tadašnji predsjednik SAD Barak Obama položio vijenac u memorijalnom parku u tom japanskom gradu.

Obama je tada odao poštu žrtvama i rukovao se s preživjelima napada, ali nije, kao ni njegovi prethodnici, uputio izvinjenje, već je izrazio nadu da će užasi iz Hirošime i Nagasakija dovesti do “moralnog buđenja”.

 

(mondo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .