NOVI GLAS

Od rugla do omiljenog gradskog okupljališta – Kako je teklo uređenje bijeljinske „rijeke“ (VIDEO)

„Voda potekla kanalom Dašnica“, “Mjesto za šetače i bicikliste”, „Postavljene klupe na kanalu“… Ovo su samo neki od naslova koje ovih dana možemo pročitati, a vezani su za uređenje kanala Dašnica u Bijeljini, koje se nalazi u samoj završnici. Bijeljinci su, nakon višegodišnjeg čekanja, dobili oazu za odmor i druženje. A evo kako je izgledao put od rugla do omiljenog gradskog okupljališta.

 Premotavanje – Početak

Krajem juna 2018. godine, kod mosta na raskrsnici ulica Kulina Bana i 27. marta, ozvaničen je početak radova na uređenju kanala Dašnica, vrijednih 2,35 miliona KM.

Tog kišnog junskog dana početak radova ozvaničio je tadašnji pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Čedomir Stojanović.

Foto : Bijeljina.org

“Uređenje kanala Dašnica je jedan od bitnijih projekata koje se finansira iz sredstava Ministarstva poljoprivrede, a koje je Vlada Republike Srpske namijenila za odbranu od poplava. Osim ovog projekta, u Bijeljini će biti urađena kompletna regulacija kanalske mreže, čime će grad biti zaštićen od brdskih voda. Bijeljina je u poplavama 2014. godine imala veliku štetu od brdskih voda, koja je bila veća i od štete koje su izazvale rijeke Drina i Sava”, rekao je Stojanović označavajući početak radova na Dašnici. 

Iako je prvobitna namjera bila da se izbetonira cijelo korito, odlučeno je da ipak bude popoločan samo do polovine, i to prirodnim materijalom, kamenom, kako bi se sačuvao prirodan izgled kanala, rekao je tada gradonačelnik Mićo Mićić.

Radovi su krenuli. Najprije su napredovali sporo, pa se nekoliko stotina metara radilo mjesecima, da bi kasnije bio ubrzan tempo radova.

Godinu dana kasnije…

Nakon godinu dana, radovi na popločavanju kanala, od mosta na ulazu u grad, stigli su do velikog mosta kod Policijske uprave Bijeljina.

U tom periodu uveliko se radilo na izgradnji galerija i platformi za odmor, a počelo je i uređenje najavljenih pješačko biciklističkih staza.

Nakon urađenih nešto više od kilometar kanala, novi izgled se počeo nazirati, ali sve je još uvijek bilo daleko od završenog. Semberci su i dalje bili skeptični, jer su smatrali da će Dašnica godinama biti samo veliko gradilište.

Krajem 2019. godine većina galerija bila je završena, a popločano je još oko 700 metara kanala. Nadležni su tada izjavili da radovi idu i brže od planirane dinamike. Ovako je to izgledalo:

Radovi – Godina druga

Kada su u početkom februara nadležni obišli radove na izgradnji kanala, bilo je popločano 2.7 kilometara kanala i a prvobitna trasa produžena je za oko 700 metara. Tada je rečeno da je ovo jedan od najbolje ocijenjenih projekata jer nije bilo kašnjenja niti problema tokom izvođenja radova.

Radove nije prekinula ni pandemija korona virusa, a već prvih proljetnih dana Dašnica je postala omiljeno mjesto za okupljanje i druženje.

Ugostiteljski objekti nisu radili skoro dva mjeseca, pa su se na nedovršenim galerijama okupljali i mlađi i stariji Bijeljinci i ispijali prvu jutarnju, ali i popodnevne kafe.

U aprilu su uz kanal posađeni i drvoredi, oko 140 sadnica javora i drugog parkovskog drveća.

Nadležni su tada podsjetili da projekat sa 4,6 miliona KM finansira Ministarstvo poljorivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Ovako je to izgledalo krajem maja:

Finalno „šminkanje“

Prije tri nedjelje počelo je farbanje i uređenje galerija na kanalu, a 21. jula završetak rekonstrukcije samog korita Dašnice nezvanično je „proslavljen“ puštanjem vode kroz kanal.  

Posljednji u nizu radova je postavljanje klupica na kanalu, koje je počelo ove sedmice.

Kanal Dašnica, 21. jul

Posted by Desavanja u Bijeljini on Tuesday, July 21, 2020

Od rugla i mjesta koje se izbjegavalo zbog gmizavaca i neprijatnih mirisa, kanal Dašnica postao je jedno od omiljenih mjesta u Bijeljini. Šetalište duž kanala skoro svako veče okuplja brojne porodice sa djecom, ali i mlade, koji preferiraju galerije sa pogledom na kanal.

 

Rekonstrukcija Dašnice u brojkama:

  • 2 600 metara dužina dionice uređenja
  • Ugrađeno 8000 kubnih metara kamena
  • Ugrađeno oko 2500 m3 betona i 25 000 m3 armature
  • Izgrađena četiri kilometra pješačkih, rekreativnih i biciklističkih staza
  • Izgrađeno 25 galerija za odmor i rekreaciju

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .