NOVI GLAS

“RiTE Ugljevik” – Prvi rezultati potvrdili projektovane kapacitete ODG postrojenja

Nakon prekida izazvanog pandemijom korona virusa postrojenje za odsumporavanje dimnih gasova (ODG) u termoelektrani Ugljevik je od 26.jula ponovo startovalo sa probnim pogonom koji u kontinuitetu traje trideset dana i u tom periodu treba da potvrdi projektovane vrijednosti.

“Zahvaljijući nama u Rudniku i termolektrani Ugljevik, ali i Vladi Republike Srpske uspjeli smo ponovo da vratimo internacionalne kao i naše izvođače radova. Svakodnevno mjerimo efekat rada postrojenja i možemo reći u ovom momentu da je emisija sumpor dioksida smanjena za 99%, a i emisije čvrstih čestica u dimnim gaovima su daleko ispod vrijednosti koje zahtjevaju evropske direktive. Troškovi rada postrojenja su takođe u okviru projektovanih vrijednosti tako da slobodno možemo reći da smo zadovoljni prvim rezultatima rada postrojenja”, ističe Zlatko Malović , projekt menadžer ODG.

Probni rad se odvija pod budnim nadzorom internacionalnog tima isporučioca opreme i izvođača radova, a Takuro Ueda, projekt menadžer japanske korporacije MHPS je rekao da je zadovoljan saradnjom sa poslodavcem, te da očekuje da se probni pogon uspješno završi i postrojenje preda na korištenje RiTe Ugljevik do kraja avgusta mjeseca.

Ovaj projekat pored zaštite životne okoline je otvorio i druge razvojne šanse u Ugljeviku. “Stiglo nam je pismo namjere od ugledne kineske kompanije koja je spremna da gips koji se dobija kao nus proizvod koristi za proizvodnju rigips ploča. U pismu ističu da su spremni da u fabriku rigips ploča investiraju oko 40 miliona eura, a ta fabrika bi zapošljavala 70 do 80 radnika, što bi bilo vrlo značajno za ovaj kraj” rekao je Milutin Tasovac, izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj termoelektrane.

 

NoviGlas

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .