NOVI GLAS

Bijeljina – Jovan iz Bijeljine skupio 320 različitih vrsta, mašta o muzeju (FOTO)

Od marta 2015. godine do danas Bijeljinac Jovan Jović prikupio je 320 boca različitih vrsta piva. Uz podršku prijatelja, koji podržavaju njegov neobični hobi, stalno povećava kolekciju, a može se pohvaliti primjercima ovog pića iz cijelog svijeta.

Želja mu je da u Bijeljini otvori muzej piva, koji bi bio jedinstven u regionu. Sve je krenulo slučajno, kada ga je rođak pri povratku iz Švedske upitao šta želi da mu donese, priča Jovan.

– Pivo mi je prvo palo na pamet. Rekao sam mu da donese neko autohtono pivo, koje se tamo proizvodi. Poslije toga su prijatelji nastavili da mi poklanjaju pivo, i to je postalo praksa. Od njih je najveći broj uzoraka iz moje kolekcije. Ideja im se dopala i gdje god odu vrate se s pivom – kaže Jovan.

Pivo je jedno od najstarijih pića i koristilo se čak u drevnom Egiptu. U kategoriji je slabijih alkoholnih pića, a sadrži od tri do 13 odsto alkohola. Posljednjih godina sve zastupljenija na tržištu su i bezalkoholna piva, ali ih prave pivopije najčešće ne priznaju.

Hamurabijev zakonik

Jovan voli pivo, pa je zato mnogo čitao i istraživao o istorijatu i svojstvima ovog pića.

– Pivo se našlo i u prvom pisanom zakoniku na svijetu, Hamurabijevom zakoniku, uklesanom klinastim pismom na stubu od crnog diurita, vrsti kamena vulkanskog porijekla. Tu je Hamurabi, vavilonski kralj koji je vladao od 1729. do 1686. godine prije nove ere, naveo da „pivo ne smije sadržavati previše vode i ne smije se prodavati po previsokoj cijeni“ – kaže Jovan.

Naučio je i da samo Belgija ima preko 1.000 vrsta piva i po proizvodnji piva je jedna od vodećih zemalja, a da je Njemačka u vrhu svjetske proizvodnje.

– Mnogo vremena i truda sam potrošio na edukaciju o pivu, a knjiga „1001 pivo koje treba probati prije smrti“ mi je koristila oko podataka o svakoj vrsti piva. Pored evropskih piva, u kolekciji imam piva iz Kine, Singapura, SAD, Meksika, Brazila – kaže ovaj mladić.

U kolekciji ima i pivo koje je dobio iz jedne od najstarijih pivara u Evropi, koja je počela da proizvodi pivo 1040. godine, a radi se o brendu „Weinhemstephaner“ iz Nemačke.

Pasija

Cilj mu je da prikupi sve brendove piva iz Evrope.

– Ovo mi je hobi, tako da ne žurim. Pratim trendove na tržištu, obilazim markete u gradu i regiji, a posebno sam zahvalan svojoj majci, koja mi je donijela veliki broj primjeraka sa svojih putovanja – ističe mladi kolekcionar piva.

Jovan je do sada imao dosta ponuda od lokalnih ugostitelja da im proda određeni broj primjeraka, kako bi ukrasili svoje lokale, ali nije niti jednog momenta o tome razmišljao.

– Ovo je moja pasija i želim da nastavim. Nekako bih izdao sebe kada bih to uradio. Na Instagramu promovišem piva iz kolekcije, a imam kontakte i s kolekcionarima iz regije, tako da razmjenjujemo iskustva – kaže Jovan.

Pomaže mu i podržava ga djevojka Marina.

Muzej

Pored sakupljanja piva, Jović proizvodi i određene proizvode koji su povezani sa samim pivom. Korpice za pivo, otvarači koji ne savijaju čepove, razni suveniri, samo su neki od proizvoda kojima upotpunjuje ovu kolekciju.

U narednom periodu planira da otvori muzej piva, u kojem bi izložio sve svoje eksponate. Za sada je, kaže, „ukrao“ jednu prostoriju u kući, koja je njegov omiljeni kutak.

Kod nas još uvijek nema organizovanih udruženja sakupljača piva, kao naprimjer u SAD, ali Jovan planira da organizuje nešto slično u BiH.

Plan za sopstveno pivo

Namjerava jednog dana da pokuša da napravi sopstveno pivo. Za sada je napravio zaštitni znak za buduće sembersko pivo.

– Volio bih da to bude naš, lokalni brend. Stavio bih na buduću etiketu čovjeka sa šajkačom, kao predstavnika ovog kraja, a brada mu je od hmelja, glavnog sastojka u proizvodnji piva. Znam da to mnogi rade, ali to ću svakako uraditi u nekom narednom periodu, proizvesti sembersko pivo – optimista je Jovan.

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .