NOVI GLAS

Mićić nakon sastanka sa Dodikom – O autoputu, nasipu, sali, cijeni vode i još ponečemu

Eksproprijacija zemljišta za izgradnju auto-puta na relaciji Beograd-Bijeljina-Banjaluka odvija se punim kapacitetom, a čak 96,5 odsto vlasnika parcela na dionici od Rače do Bijeljine prihvatilo je ponuđenu otkupnu cijenu od pet konvertibilnih maraka po metru kvadratnom, istakao je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić nakon današnjeg sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Mićić je sa Dodikom i predstavnicima Vlade Republike Srpske i srpskim članovima Savjeta ministara BiH, u Gradskoj upravi Grada Bijeljina razgovarao o 17 projekata u Semberiji čija će realizacija biti podržana od strane organa vlasti na nivou Srpske.

– Auto-put je jedna od najznačajnijih tema, kako za Bijeljinu i Semberiju, tako i za cijelu Republiku Srpsku. Predstavnici Geodetske uprave i Pravobranilaštva aktivno su uključeni u rješavanje pitanja 637 parcela na ovoj dionici i sklapanju 437 ugovora. Ostalo je još da se procijeni vrijednost nekih objekata, voćnjaka i parcela koje ljudi koriste, ali opšti zaključak je da će početak izgradnje auto-puta do Bijeljine početi vrlo brzo – naglasio je gradonačelnik Bijeljine.

Prema njegovim riječima, sporazum koji je prije nekoliko mjeseci potpisan između SDS Semberija i SNSD-a već daje dobre rezultate, a druga značajna odluka koja će obradovati Bijeljince je smanjenje cijene vode od početka septembra.

– U izgradnju kanalizacionog sistema uloženo je oko 90 miliona KM, a zbog otplate dijela kredita koji je preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ podiglo u tu svrhu, moralo je doći i do podizanja cijene vode. Međutim, danas smo dobili obećanje da će Vlada Srpske preuzeti otplatu preostalih 8,1 miliona KM kreditnog duga, što znači da ćemo smanjiti cijenu vode u Bijeljini za najmanje 20 odsto od 1. septembra – najavio je Mićić.

On je potvrdio da je sa predsjednikom SNSD-a danas dogovoreno da će Vlada Srpske dodijeliti Gradu Bijeljina 45 hektara zemljišta na zaobilaznici kod Pantelinske ulice, gdje će biti izgrađena gradska sportska dvorana.

– Gospodin Dodik danas je rekao da će podržati izgradnju dvorane sa 5.000.000 KM, određena sredstva će izdvojiti Grad, a nadamo se i finansijskoj podršci Vlade Srbije, odnosno, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Biće to savremena dvorana, po uzoru na slične kakve postoje u gradovima u Srpskoj i Srbiji – rekao je Mićić.

Govoreći o projektu zaštite Semberije od poplava, on je naveo da je u izgradnju nasipa na rijeci Savi, sanaciju korita rijeke Janje i rekonstrukciju Majevičkog obodnog kanala i Kanala Dašnica do sada uloženo više od 60 miliona KM.

– Prioritet ostaje izgradnja Drinskog nasipa i tu ćemo nastaviti sa procesom eksproprijacije na području Janje ili ćemo proglasiti opšti interes. Danas sam sa gospodinom Dodikom razgovarao i o drugim važnim infrastrukturnim projektima, kao što su izgradnja nove Autobuske stanice, nova ulica od Autobuske stanice do Komitske ulice, nastavak projekta navodnjavanja, izgradnja novih poslovno-industrijskih zona, vraćanje nadležnosti Gradu Bijeljina nad preduzećem AD „Grad“, i zadovoljan sam što smo za svaku od ovih tema dobili njegovu punu podršku i podršku Vlade Srpske – jasan je Mićić.

U Bijeljini će, ističe Mićić, uskoro početi i izgradnja Centra za spasavanje od elementarnih nepogoda, po uzoru na evropske centre ovog tipa, a nadležno ministarstvo pomoći će Gradu Bijeljina da ubrzo bude pušteno u rad 320 kilometara izgrađene gasovodne mreže kroz Bijeljinu, za šta je potrebna još samo dozvola.

UŽIVO – Konferencija za medije srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika i gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića

Posted by Novi Glas on Tuesday, August 4, 2020

– Bilo je riječi i o podršci pri izgradnji javne garaže u centru grada, obnovi Sokolskog doma koji ćemo vratiti kulturi, završetku izgradnje fiskulturnih sala u Patkovači i Velikoj Obarskoj, za šta takođe imamo finansijsku podršku Srbije, a Vlada će nam pomoći da opremimo savremene učionice za praktičnu nastavu u Tehničkoj školi, čija izgrdnja se odvija po planu. Reflektori na Gradskom stadionu su postavljeni i tu ćemo nastaviti sa investicijama, a ubrzo će uslijediti i izgradnja novog studentskog doma sa velikim parkom – zaključio je Mićić.

 

NoviGlas

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .