NOVI GLAS

“Kao Hirošima” – Desetine mrtvih i hiljade povrijeđenih u strahovitim eksplozijama u Bejrutu!

Najmanje 50 osoba poginulo, a više od 3.000 je povređeno u stravičnim eksplozijama lučkih skladišta u Bejrutu. Eksplozije su izazvale ogromnu materijalnu štetu, čitavo lučko područje je sravnjeno, a udar je bio toliko moćan da se osetio i na Kipru, na udaljenosti od 240 kilometara.

U eksplozijama koje su popodne potresle Bejrut poginulo je najmanje 50 ljudi, a više od 3.000 osoba je povređeno, saopštio je ministar zdravlja Libana.

Strahuje se da bi bilans mogao da bude još tragičniji, jer je veliki broj ljudi ostao zarobljen ruševinama okolnih zgrada, izjavio je šef libanskog Crvenog krsta Džordž Ketaneh.

Usled velikog priliva povređenih, bolnice su primorane da lakše slučajeve smeštaju na obližnje parkinge.

Čitavo lučko područje sravnjeno je sa zemljom. Silina eksplozija bila je tolika da je čak i bejrutski aerodrom, 10 kilometara udaljen od grada, pretrpeo velika oštećenja.

“Kao Hirošima i Nagasaki”

Spasilačke službe su na terenu. Guverner Bejruta Marvan Abud rekao je za Skaj njuz da je tim vatrogasaca koji se nalazio na licu mesta nestao posle eksplozije.

„Došli su ovde da se bore protiv vatre. Sada su nestali. Ovo me podseća na ono šta se desilo u Hirošimi i Nagasakiju. Nikada nisam video nešto ovako katastrofalno“, rekao je Abud kroz plač.

Libanski premijer Hasan Diab proglasio je Dan žalosti.

Eksploziv u lučkim magacinima

Na snimcima sa društvenih mreža mogu se videti dve eksplozije, od kojih se podigao ogroman oblak dima, a udar je bio toliko jak da se osetio i na Kipru, na udaljenosti od 240 kilometara.

Stravične eksplozije potekle su iz magacina u gradskoj luci. General major Abas Ibrahim, direktor Državne bezbednosti, rekao je da se u skladištima nalazio veoma eksplozivni materijal.

Agenciji Rojters dva izvora su rekla da se u magacinima nalazio eksploziv, a direktor carine kaže da je u luci bile usladištene velike količine nitratnih hemikalija, jedne od glavnih komponenti eksploziva.

https://twitter.com/i/status/1290680632029466624

General Ibrahim takođe je demantovao glasine da je Izrael odgovoran za eksplozije, a izraelski ministar spoljnih poslova Gabi Aškenazi rekao je da je požar najverovatnije zahvatio magacine.

Izrazi saučešća i ponude pomoći pristigle su od velikog broja zemalja, uključujući Francusku, Veliku Britaniju, EU, SAD, Egipat, Izrael…

 

(rts.rs)

POSTANIMO PRIJATELJI