NOVI GLAS

FOTOREPORTAŽA – NoviGlas u Neumu : Pogledajte kako izgleda ljeto na bosanskom moru (FOTO)

Zbog nestabilne epidemiološke situacije i zabrane putovanja u zemlje okruženja, mnogi građani odustali su od ljetovanja. Oni uporniji oazu za bijeg od svakodnevice pronašli su u Neumu, koji je ove godine dobio etiketu “najtraženije destinacije”. NoviGlas je posjetio jedini grad na moru u BiH. Evo šta smo zabilježili.

Neum je ove godine doživio pravi “bum” kada je turistička sezona u pitanju. Pored građana BiH, u Neumu boravi i značajan broj turista iz Srbije, jer im za ulazak nisu potrebni testovi na korona virus, a nema ni rješenja o samoizolaciji.

“Osoblje u hotelu se pridržava propisanih mjera. Svi nose maske i rukavice. To se ne može reći za goste, jer tek poneko nosi masku. S druge strane, svako jutro prije doručka nam mjere temperaturu i drži se potrebna distanca”, rekla je za NoviGlas jedna Novosađanka koju smo sreli ispred hotela.

Ništa bez Semberaca

S obzirom da se nedavno pojavio prvi slučaj korona virusa u Neumu, opreznost je prisutna, ali maske nose samo rijetki turisti. Kada je o ugostiteljskim objektima, restoranima i kafićima riječ, maske se takođe rjeđe viđaju. Među turistima smo sreli i nekoliko Semberaca.

“Ugostitelji na plaži u kafićima nemaju maske. Imaju u jednom restoranu ovdje, i mi tu idemo. Međutim, moram da primijetim da nema napetosti zbog korona virusa, kakva vlada u ostatku zemlje”, objašnjava za NoviGlas Bijeljinka koju smo sreli na plaži. 

Kako kažu, drago im je što su ipak uspjeli da bar na kratko da skrenu misli sa situacije koja trenutno vlada.

“Došli smo na nedjelju dana i moram priznati da nam zaista znači, jer je cjelokupna atmosfera napetosti koja vlada od početka godine uticala na sve. Situacija je i dalje neizvjesna, ali se trudimo i radimo ono što je do nas. Držimo distancu, nosimo maske i čuvamo se”, dodaje za  NoviGlas jedan Bijeljinac.

Cijene

Cijene u Neumu su neznatno više nego u BiH, ali ima stvari koje su i jeftinije.

Tako kafa, uglavnom, košta dvije marke. Cijene sokova i piva kreću se od 2,5 do pet maraka, a ručati se može i za 10 maraka, koliko u pojedinim objektima košta pica, kao i za šest maraka, koliko su ćevapi.

Ovo su neke od cijena u ugostiteljskim objektima:

  • kugla sladoleda  – 1,5 KM
  • Palačinka             – 2,5 KM(na ulici) i 5 KM ( u restoranu)
  • Kokteli                 – 5 KM
  • Pivo                       -4 KM

Gužve na plažama ima, ali ona je veća u blizini hotela. Baš kao i u ostatku zemlje, i ovdje je pridržavanje mjere fizičke distance individualno, pa su neke ležaljke udaljene i po nekoliko metara, dok su neke tik jedna uz drugu.

Pogledajte dio atmosfere koja vlada na bosanskom primorju:

NoviGlas

POSTANIMO PRIJATELJI