NOVI GLAS

Kako se uništava Tara – “Suza Evrope od jutros je kaljuga!” (VIDEO)

Rijeka Tara je 31. jula zagađena u najvećem dijelu toka kroz Crnu Goru. Ekolozi, nevladine organizacije i dio opozicije tvrde da je reka zamućena usljed izgradnje malih hidroelektrana na njenim pritokama i optužuju državu da dozvoljava ekocid.

Nevladina Koalicija za održivi razvoj (KOR) je prijavila UNESCO-u najnoviji, kako su naveli, ekocid na rijeci Tari. Tvrde da je Tara, čiji je kanjon pod zaštitom UNESCO-a, tokom jula bila zamućena, a da je juče, (31. jul) celim tokom do samog ušća u Drinu, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, potpuno mutna, piše Blic.

– Pored radova na autoputu, izgradnja minihidroelektrana (MHE) na pritokama Tare i pristupnih puteva do njih, dovodi do ispiranja hiljada tona šljunka, zemlje i otpada u samo korito rijeke – usljed čega dolazi do “neviđenog ekocida – pomora ribe i živog svijeta” naveli su iz KOR-a.

Oni su prosledili UNESCO-u foto i video zapise uništavanja rijeke. Isti materijal biće prosleđeni i delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, kazali su iz KOR-a.

⚠️ ZAMUĆENJE NAJVJEROVATNIJE ZBOG IZGRADNJE NOVIH MINIHIDROELEKTRANA✊ “Suza Evrope” od jutros je kaljuga, što je…

Posted by Građanski pokret URA on Friday, July 31, 2020

Nevladina organicazija “Green Home ukazuje da Tara ima “šest različitih nivoa zaštite, te da pored Svjetske prirodne baštine pripada i lokacijama od značaja za evropske divljači i prirodna staništa”.

– Bahato kršenje zakonskih propisa na Tari je prevršilo svaku mjeru i rijeka odumire. Svako ko je prouzrokovao ovakvu situaciji mora odgovarati, zbog čega apelujemo na obustavljanje radova dok se ne utvrdi odgovornost počinioca i učinjena šteta – kazali su iz “Green Home-a”.

Ekološki pokret “Ozon” pretpostavlja da je Taru zamutio građevinski materijal, koji nastaje prilikom izgradnje MHE na rekama koje se ulivaju u Taru ili prilikom gradnje autoputa.

– Podnijeli smo inicijativu za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijske poslove. Očekujemo povratni informaciju o činjeničnom stanju i preduzetim mjerama – saopštili su iz Ozona.

– Suza Evrope od jutros je kaljuga, što je završni čin u devastaciji onogo što nam je ostalo kao jedina vrednost i bogatstvo države – prirodnih ljepota, i neko će zbog toga vrlo brzo odgovarati – poručili su iz opozicione političke partije URA.

Traže hitnu reakciju i utvrđivanje uzroka zamućenja rijeke, navodeći da će o incident obavijestiti partijsku internacionalu – Zelene Evrope, čije je URA član.

Ministarstvo: Hitno poslati inspekciju

Ministarstvo održivog razvoja i turizma u odgovoru “Radio Slobodnu Evropu” navode da su hitno zatražili utvrđivanje stanja na terenu.

– Ministarstvo održivog razvoja i turizma je danas odmah povodom informacija koje smo dobili putem medija o zamućenju rijeke Tare na potezu od Mojkovca do Šćepan Polja, poslalo pisani zahtjev Upravi za inspekcijske poslove da u najhitnijem roku uputi nadležne inspekcije na teren, u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja – navode iz Ministarstva.

Zbog ranije devastacije Tare reagovao je UNESCO jula 2019. i u izvještaju Komiteta za Svjetsku baštinu izrazio zabrinutost. Evropska komisija je u Izvještaju o napretku Crne Gore 2019, Podgorici preporučila stroži odnos u slučaju negativnih uticaja gradnje autoputa na rijeku Taru.

Korito rijeke Tare u jednom dijelu je od prošle godine ugroženo građevinskim radovima na dionici autoputa od Podgorice do Kolašina, koje izvodi kineska kompanija CRBC.

 

(srpskainfo)

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .