NOVI GLAS

NoviGlas – Bijeljinac protiv korone : Ivan je ostvario svoju želju za vrijeme pandemije (FOTO)

Bijeljinac Ivan Rankić, koji je trenutno na doktorskim studijama u Češkoj, gdje je zaposlen na prestižnom Mendelevom univerzitetu u Brnu, nije dozvolio da ga svjetska pandemija korona virusa omete u istraživanju i postizanju uspjeha. Ivan je  trenutno u Grčkoj, gdje će provesti narednih šest mjeseci. Ovo je razlog.

Naime, Ivan se u junu iz Češke uputio za Grčku, na ostrvo Krit, gdje će u narednih šest mjeseci raditi na istraživanju iz oblasti molekularne entomologije u Laboratoriji za molekularnu entomologiju i nauku o pesticidima.

“Moram priznati da nije prošlo bez komplikacija. Bilo je prilično izazovno. Moj prvobitni let je otkazan, pa sam morao naći novu vezu i novi način da otputujem u Grčku. Epidemija koronavirusa donijela je mnoštvo ograničenja ovdje u Grčkoj”, kaže Ivan.

Ivan stažira u uglednoj naučnoj ustanovi FORTH ΙΤΕ (Fondacija za istraživanje i tehnologiju Grčke) u istraživačkoj grupi koju vodi Prof. John Vontas, koji je veoma poznat ne samo u Grčkoj, već i u drugim evropskim državama.

“To je međunarodna grupa koja uspješno sarađuje s Bayerom i Syngentom. Glavni cilj istraživanja je razviti nove načine upravljanja i prevladavanja otpornosti na insekticide biotehnološkim metodama. I to je jedan od glavnih razloga zašto sam odabrao stažiranje u ovoj ustanovi”, objasnio je Ivan.

Kako kaže, dosadašnje istraživanje mu je omogućilo razumijevanje novih molekularnih tehnika u insektima, što nije mogao na svom matičnom fakultetu, a evo i zašto:

” Ja sam jedini student na Institutu za hemiju i biohemiju koji na studijama radi s insektima”, kroz osmjeh kaže Ivan.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .