NOVI GLAS

Vlasnik bolnice uhapšen zbog lažiranja testova za koronu

Vlasnik jedne privatne bolnice u Bangladešu uhapšen je zbog navodne umiješanosti u lažiranje rezultata nekoliko hiljada testova na virus korona provedenih u njegovoj zdravstvenoj ustanovi u Daki, izvijestila je policija u srijedu.

Policijski pukovnik Ašik Bila kazao je kako su pripadnici posebne policijske postrojbe (RAB) uhitili Mohameda Šadeda, upravnika bolnice Regent, smještene na jugozapadu zemlje u pograničnom području s Indijom.

Šaded je uhapšen kada je preko slabo kontrolisane granice pokušao otići u Indiju, a prije toga je danima bio u bijegu otkako je njegova bolnica zatvorena 7. jula.

Devet zaposlenika bolnice uhapšeno je ranije u sklopu istrage kojom je otkriveno lažiranje rezultata najmanje šest hiljada testova na korona virus.

Vlasti su povukle dozvolu bolnici da provodi testiranja nakon što se pokazalo da su neki od provedenih testova pokazivali lažno pozitivne odnosno lažno negativne rezultate testiranja.

Takođe se pokazalo da su oboljelim pacijentima naplaćivali novčane naknade kršeći sporazum s vlastima da oboljele od korona virusa liječe besplatno.

U nedjelju je uhapšena doktorica javne bolnice pod optužbom da je umiješana u izdavanje lažnih nalaza testiranja na korona virus na jednoj privatnoj klinici.

U Bangladešu je do sada registrovano više od 190 hiljada slučajeva zaraze korona virusom, a otkako je prva dijagnoza postavljena 8. marta umrle su 2424 oboljele osobe.

Ova južnoazijska zemlja našla se na udaru žestokih kritika nakon što se pokazalo da su brojni putnici koji su iz Bangladeša putovali u Italiju nakon testiranja bili pozitivni, uprkos tome što su sa sobom nosili potvrde o tome da su negativni na korona virus.

 

(nezavisne)

POSTANIMO PRIJATELJI