NOVI GLAS

Prehlada ili korona? – Građani opsjedaju domove zdravlja, ovo su razlike u simptomima

Ulazak u rashlađene prostorije sa ljetnje vreline i obrnuto, ispijanje hladnih napitaka, osvježenje na bazenima i slično, stvari su koje svi radimo tokom najtoplijeg godišnjeg doba, a na koje su nas naše majke i bake upozoravale. Ovakvo ponašanje često dovodi do “ljetnjih” prehlada, kad im, pardoksalno, vrijeme nije. Međutim, kako raspoznati ovakvu vrstu respiratorne infekcije na koju smo svi navikli u odnosu na novi korona virus?

Doktor Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja “Dr Milutin Ivković” na Paliluli kaže da je trenutno povećan broj pacijenta koji se žale na respiratorne infekcije koje nisu izazvane Covid-19. U takvoj situaciju, napominje Stojanović, važno je da ljekari izvrše preciznu trijažu ovakvih pacijenata kako ne bi došlo do miješanja između onih sa Covid-19 i običnom prehladom.

– Pošto smo sada u vremenu ljetnjih infekcija, prehlada, alergija i slično, pacijent kad dođe u dom zdravlja, mi vršimo trijažu i u razgovoru sa njima, doktor određuje da li je za kovid ambulatu ili doktora opšte prakse. Na licu mjestu, po simptomima odredimo i vidimo – rekao je dr Stojanović.

U posljednje vrijeme se često raspravlja o simptomima korona virusa. Nerijetko se pominje da je lista simptoma na koronu proširena, a da povišena temperatura i suv kašalj više nisu najizrazitiji znaci nove bolesti.

– Simptomi korone su temperatura koja traje duže od tri dana, onda je tu grebuckanje u grlu, otežano disanje, gubitak čula mirisa i ukusa – što je jako bitno jer se pokazalo da su to dva bitna parametra. Takođe, javlja se mučnina u stomaku, opšta malaksalost i u posljednje vrijeme – dijareja. Kod prehlada, takve simptome nemamo. Na osnovu te kliničke slike pacijent se trijažira. Potom se radi laboratoriju koja bude gotova za pola sata, na osnovu toga vidimo kakva je krvna slika i da li ima povećanja ili smanjenja leukocita. Posljednja varijanta je, kada nismo potpuno sigurni – snimamo pluća. Ako snimak pokaže da postoji pneumonija onda sumnja pada na Covid-19 – ispričao je detaljno dr Stojanović za Blic.

Kako je i sam doktor Stojanović napomenuo, simptom gubitka čula mirisa i ukusa je veoma važan u detekciji korona virusa, međutim, u medijima se često i to dovodi u pitanje. Pa tako se pominje da se takvi simptomi ne javljaju često kod svih pacijenta. Direktor DZ Palilula otklonio je i ovu nedoumicu.

– Iz mog iskustava, u ovom drugom piku epidemije, većina mlađih pacijenata je imala te simptome. To se više dešava kod mlađih osoba, bar po mom iskustvu. U jedno 90 odsto slučajeva, kada su pacijenti prijavljivali takve simptome, bili su pozitivni na Covid-19 – zaključio je dr Stojanović.

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI