NOVI GLAS

Semberija – Cvijetin iz Crnjelova i u 85. vozi traktor!

Nerijetko se na semberskim poljima, na njivama i u plastenicima mogu vidjeti stariji ljudi koji, uprkos poodmakloj životnoj dobi, neumorno rade, oru, siju, okopavaju povrće, beru bostan i dinje.

Cvijetin Nikolić (85) iz Crnjelova je ovih dana sam, bez pratioca, dovezao traktorsku prikolicu napunjenu pšenicom sa svoje njive u „Mlin Pavlović“. Iako je već prepolovio devetu deceniju života, starina se ne plaši rada, niti teških poljoprivrednih poslova na njivi. Kaže da je od malih nogu nosio težački teret na leđima, te se navikao da i u poznim godinama života još vrijedno radi.

– Imao sam zasijanih oko 12 dunuma pšenicom. Pšenica nije polegla, zrno je suho, očekujem dobar prinos, ali ću znati kakvo je stanje tek kada se pšenica izvaga i provjeri njen kvalitet. Nekada sam orao zemlju pod arendu, uzimao od drugih i po šezdesetak dunuma i sijao, ali su me godine stigle – kaže Nikolić.

Trend napuštanja sela prisutan je već godinama. Mladi odlaze u gradove, ali i u inozemstvo, pod izgovorom da idu tamo gdje je bolje. Za to vrijeme, da se zemlja ne bi zarasla u korov, velika semberska imanja održavaju sedamdesetogodišnjaci i oni još stariji, pritisnuti teretom života i godina koje su ih sustigle.

 

(Lj. Ljubojević/Avaz.ba)

POSTANIMO PRIJATELJI