NOVI GLAS

Hladan tuš – CIK BiH zabranio Selakovom SPS da se kandiduje pod tim imenom

Centralna izborna komisija BiH (CIK) na danas održanoj sjednici u Sarajevu donijela je Odluku o utvrđivanju prava korištenja naziva političke partije SPS u izborne svrhe za lokalne izbore 2020. godine, kojom se zabranjuje Selakovom SPS učestvovanje na lokalnim izborima pod tim nazivom.

U obrazloženju CIK stoji da Selakov SPS, koji je registrovan 26.02.2020, nema pravo koristiti naziv Socijalistička partija Srpske – SPS u izborne svrhe – pod kojim je i podnijela prijavu, jer se radi o partiji sličnog naziva prvoosnovane Socijalističke partije, registrovane 20.07.1993.

CIK je istakao da bi dozvoljavanje korištenja ovakvog naziva Selakovom SPS moglo zbuniti i dovesti u zabludu birače.

Predsjednik Socijalističke partije (SP) Petar Đokić pozdravio je odluku CIK, naglasivši da je SP od početka ukazivala na uzurpiranje svoga imena “od strane takozvanog Selakovog SPS”.

– Ova odluka je u potpunosti očekivana i jedina ispravna. Socijalistička partija je samo jedna u Republici Srpskoj i BiH i nećemo dozvoliti bilo kome da uzurpira naše ime i prezime staro 27 godina, naše simbole i parole – rekao je Đokić.

On je naglasio da je ovakvog stava i Socijalistička partije Srbije i njen lider Ivica Dačić, koji je nedavno još jednom poručio da priznaje samo jednu Socijalističku partiju u Republici Srpskoj i BiH, u čijem osnivanju su učestvovali socijalisti sa obje strane Drine i kojoj daju punu podršku u daljem djelovanju.

Takođe navodi da će SP nastaviti pravnu borbu protiv nelegalnog svojatanja imena partije od strane “Selakovog takozvanog SPS”, te da je uvjeren da će i Apelacioni sud slijediti odluku CIK i biti na strani prava i pravde i definitivno zabraniti korištenje ime “Selakovog takozvanog SPS” u javnosti.

Ovjerene prijave

Centralnoj izbornoj komisiji BiH podneseno je ukupno 136 prijava političkih stranaka.

Centralna izborna komisija BiH je danas ovjerila prijave za učešće na izborima za 43 političke stranke, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru. Djelimično su ovjerene prijave za 82 političke stranke, odnosno za one izborne jedinice za koje ispunjavaju zakonske uslove, 6 političkih stranaka moraju uskladiti naziv koji će koristiti u izborne svrhe, te izvršiti dopunu potpisa podrške dok jedna politička stranka ima drugi nedostatak koji mora ukloniti.

Prijave 4 političke stranake su odbijene (zbog izrečene administrativne mjere uskraćivanja prava kandidovanja na izborima i nedostavljanja prijave u utvrđenom roku).

Te političke stranke će imati pravo žalbe Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana od prijema odluke.

Zbog nedostataka u prijavi (nedovoljan broj validnih potpisa podrške birača, nedostaje pravosnažno rješenje iz sudskog registra ne starije od 60 dana i slično) ostale političke stranke, kao i one čija je prijava djelimično ovjerena, biće obavještene o nedostacima i ostaviće im se rok od dva dana da otklone nedostatke, odnosno rok će im biti do utorka, 14.07.2020. godine, do 16 sati.

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI