NOVI GLAS

NoviGlas provjerava – Kako izgleda i koliko košta testiranje na korona virus u Bijeljini?

U virusološkoj laboratoriji u Bijeljini svakodnevno se sprovode testiranja na korona virus. Od kraja maja omogućeno je i komercijalno testiranje. Provjerili smo, kako izgleda samo testiranje i koja je cijena komercijalnog testa?

Cijena komercijalnog testa je 149, 90 KM. Međutim, da bi se određeno lice testiralo, potrebno je da prođe posebne medicinske procedure.

“Na prvom spratu naše laboratorije mi primamo uzorke za tuberkulozu, tu uzimamo uzorke za detekciju virusa i to na sljedeći način : uzimamo briseve, ali ne klasične briseve. Riječ je o tanjim brisevima od akrona sa plastičnim drškama i dosta se dublje uzima, to su takozvani nazofaringealni brisevi”, objašnjava dr Jelena Nastasić Femić, specijalista mikrobiologije u bijeljinskoj bolnici.

Kada je o komercijalnom testiranju riječ, obavezno je javljanje porodičnom ljekaru, ali i postojanje određenih simptoma bolesti.

“Moraju biti simptomi da bi se radilo komercijalno testiranje. Ne može biti sad “ja sam eto bio u društvu i sad ću da se testiram”. Mora da prođe i period inkubacije i ipak, ako neko sumnja, neka naprije ode kod porodičnog, pa nek dođe”, ističe Nastasić – Femić.

Laboratorija za virusologiju nalazi se u objektu starog internog odjeljenja bijeljinske bolnice.

 

NoviGlas

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .