NOVI GLAS

Zabrinjavajuće prognoze svjetskih meteorologa za BiH – Ovo stanje pojavljuje se jednom u 50 godina

Prema podacima meteoroloških nacionalnih agencija diljem Europe, od januara do kraja marta bio je najtopliji godišnji kvartal u posljednjih 100 godina. NASA je sad izašla s poraznom satelitskom snimkom podzemnih voda.

Sateliti projekta Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On (GRACE-FO) snimili su stanje s podzemnim vodama u Evropi, koja pokazuje da su, zbog natprosječno visokih temperatura ove godine, i vrlo malo snijega, podzemne vode vrlo niske. 

Zima 2019/2020. bila je u Europi najtoplija otkako se sistematski mjere temperature. Izvori su bili sa manje vode nego inače, a posljedice takvog stanja dodatno su se pogoršale tokom toplotnog talasa u maju što ga NASA Earth Observatory naziva „povijesnim“. U izvještaju se uz to zaključuje da „prognoze za ljeto 2020. ne izgledaju ništa bolje“.

Suša je, navodi se u izvještaju, počela na istoku Evrope početkom proljeća, što je dovelo do toga da su i neke od najvećih rijeka po Evropi tiokom proljeća bile ispodprosječnih vodostaja.

Krajem maja i početkom juna u nekim područjima Evrope uslijedile su snažne padavine. To, međutim, nije bilo dovoljno da do kraja popravi stanje s vlažnošću tla, a posebno nije bilo dovoljno da popravi stanje s podzemnim vodama. Na karti podzemnih voda vidi se da je dio BiH označen tamnocrvenom bojom, koja označava stanje kakvo se inače pojavljuje jednom u 50 godina ili rjeđe.

 

(n1)

POSTANIMO PRIJATELJI