NOVI GLAS

Sutra komemoracija u Potočarima

U Potočarima kod Srebrenice sutra će biti održana komemoracija Bošnjacima stradalim u julu 1995. godine.

Početak komemorativnog programa najavljen je za 9.30 časova u bivšoj fabrici akumulatora, kada će početi emitovanje upućenih video-poruka jer će, zbog epidemioloških mjera, izostati posjete stranih delegacija i diplomata.

Nakon video-poruka i obraćanja zvaničnika u komemorativnoj sali delegacije će u sakralnom dijelu Memorijalnog centra u 12.00 časova položiti cvijeće i odati poštu nastradalima, nakon čega slijedi vjerski dio komemoracije i predviđeno je da se u 13.20 časova obavi ukop posmrtnih ostataka devet identifikovanih osoba.

Komemorativni skup u Potočarima obezbjeđivaće Policija Republike Srpske uz podršku svih bezbjednosnih struktura u BiH i već je izraženo pojačano prisustvo pripadnika snaga bezbjednosti na ovom području.

Na putevima u ovoj regiji na snazi je zabrana prevoza eksplozivnih sredstava radi bezbjednosti obilježavanja godišnjica srpskog i bošnjačkog stradanja.

U opštini Srebrenica 11. i 12. jul proglašeni su neradnim danima da bi građani mogli odati počast nastradalim sugrađanima, a u opštini će u naredna dva dana od 8.00 do 14.00 časova raditi samo Centar za pružanje usluga građanima.

Na putevima prema Srebrenici sutra će dolaziti do izmjena režima saobraćaja kako bi svi, koji se odluče, mogli bezbjedno da stignu u Potočare i vrate se nakon komemoracije.

Organizatori komemoracije pozvali su građane da se pridržavaju epidemioloških mjera i da u velikom broju ne dolaze u Potočare, koje mogu posjetiti svakim danom u godini, te da tako daju doprinos da ne dođe do eventualnog prenošenja virusa korona i izbijanja novog žarišta.

Zbog toga nije organizovan dolazak autobusima, a i međunarodni zvaničnici će putem video-poruka odati poštu nastradalima.

 

 

(srna)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .