NOVI GLAS

NoviGlas Bijeljina – Upoznajte Dajanu, Bijeljinku koja pomijera granice u svom poslu (FOTO)

Fotografija, umjetnost i moderne tehnologije. Ovako bi se u najkraćem mogla opisati dvadesetpetogodišnja Bijeljinka Dajana Perić, koja je odlučila da umjetnosti da lični pečat i donese nešto novo. NoviGlas donosi priču o Bijeljinki koja otvara prvu “onlajn” galeriju u Semberiji.

Lična karta

Dajana je apsolvent na likovnom odsjeku Akademije umjetnosti u Banjaluci, smjer slikarstvo, u klasi profesora Vese Sovilja. Iako joj je slikarstvo velika ljubav i inspiracija, Dajana je kroz školovanje otkrila nešto što je mnogo više privlači – umjetničku fotografiju.

“Na završnoj godini “Akademije umjetnosti” u Banjaluci, imala sam predmet “Fotografija” kod profesora Drage Vejnovića, i mislim da mi je to i dan danas najdraža 10-ka koja mi je upisana u indeks. To je bio trenutak kada je moj dugogodišnji hobi prerastao u nešto više i postao jedna divna obaveza koja je sa sobom donosila mnogo teorijskog znanja. Moje primarno interesovanje jeste umjetnička fotografija, koja je najviši stepen stvaranja u toj oblasti”, započinje priču za NoviGlas Dajana.

Diplomirani je ikonopisac, izrađuje ikone u vizantijskom stilu, a uz to, bavi se i informacionim tehnologijama i bila je menadžer kancelarije jedne bijeljinske IT kompanije.

Apstrakcija

Njene fotografije, ali i slike, bazirane su najčešće na apstraktnim motivima. Kako objašnjava, fotografiju je zavoljela iz više razloga.

“Svi mi vidimo iste prizore različitim očima, ali ih niko ne doživi na isti način. Nije rijetkost da se ljudi iznenade kada se iz nečega izvuče maksimum njihove percepcije i prikaže na njima fascinantniji način. Estetski “ružne” stvari se mogu prikazati na umjetnički, dajući im drugačiju vrstu ljepote, ne samo one koje su generalno prihvaćene kao “lijepe”.

Biti kreativan se može biti na mnogo načina i svako treba da pronađe svoj, smatra ova mlada djevojka.

“Fotografija je mnogo više od pukog fizičkog posla. Ona prvo nastaje u glavi, a kvalitet leži u sposobnosti da se pravi motiv obradi na pravi način. Kroz njih, trudim se prenijeti emociju, ideju, poruku, stav. Uočiti nešto u obliku u kojem je, a zatim ga pretvoriti u nešto što i dalje jeste, ali na drugačiji i univerzalniji način kako bih prenijela mnogo više od onoga što je u prvi mah očigledno. Iza svakog rada stoji mnogo promišljanja ili se o njemu naknadno promišlja. Za mene nijedna fotografija nije tu tek tako, i svaka od njih može stajati kao nezavisno umjetničko djelo”, priča za NoviGlas Dajana.

Aparat ili telefon? Oboje!

Pri stvaranju fotografija Dajana se vodi izrekom “ Ako fotografija nije dovoljno dobra znači da niste prišli dovoljno blizu”. Kvalitet njenih fotografija varirao je godinama i, kako ističe, neophodno je iznova i iznova usavršavati se.

“Godinama sam koristila samo pametni telefon, i tek sam u skorije vrijeme bila u mogućnosti da koristim profesionalni aparat – ali i dan danas se volim vratiti telefonu, jer nije baš zgodno svugdje sa sobom nositi SLR kameru, nekoliko objektiva i čitavu prateću opremu, a ponekada nam i same mogućnosti to ne dozvoljavaju. Telefon može poslužiti kao adekvatna zamjena za prenos atmosfere, jer bolja je i fotografija napravljena telefonom nego nijedna fotografija”.

“Od Silvane do Nirvane”

Ova mlada djevojka, pored slikarstva i umjetničke fotografije, ima i niz drugih interesovanja.

U slobodno vrijeme se bavim i pisanjem proze koja je često u deskriptivnoj službi fotografije i trudim se naći poveznicu izmedju svojih radova koji su nastali u različitim medijima. Razvila sam širok spektar interesovanja i to ponekada zna da mi zadaje glavobolje (u dobrom smislu) s ozbirom na to da se još uvijek opredjeljujem u stilu”, kroz osmjeh kaže Dajana.

Dajana svoje fotografije “arhivira” na instagram stranici pod imenom “seeking_around”.

“Četvrtu godinu je tu i povremeno sam joj se vraćala i mijenjala je, ali mislim da tek sada dobija svoj pravi put”.

Prva semberska virtuelna galerija

Dajanin plan je da svoju umjetnost široj javnosti uskoro predstavi kroz jedan nov i neuobičajen koncept onlajn ili virtuelne galerije.

“Skupljam sve ono što stvaram na sajt koji će ubrzo postati aktivan u vidu jednog velikog portfolija, aktivne online izložbe”, objašnjava Dajana za NoviGlas i dodaje “Biće tu i instalacija, proze, prodajnih fotografija. U suštini sve ono čime se bavim na jednom mjestu.”

Očekivanja ove dvadesetpetogodišnjakinje su da će kroz virtuelnu galeriju na pravi način organizovati svoj umjetnički svijet. Uz to, pored umjetničke fotografije, kao najveće ljubavi, bavi se i informacionim tehnologijama i izradom aplikacija i ilustracija.

 

NoviGlas

Bijeljina

POSTANIMO PRIJATELJI

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .