NOVI GLAS

Sudar Titana – Viber prekinuo poslovnu saradnju s Facebookom!

Aplikacija za komunikaciju Viber koja je peti najveći servis u svijetu prekida sve odnose sa Facebookom i nije jedina koja je to uradila obzirom na rastući bojkot komercijalnih partnera.

Kampanja je počela inicijalno u Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je Facebook odbio da učini nešto povodom objava Donalda Trampa za koje kritičari kažu da podstiču na nasilje. Nezadovoljstvo je sada preraslo u međunarodni pokret.

Viber kojeg posjeduje japanski konglomerat Rakuten obuhvata najveći dio tržišta u istočnoj Evropi, jugoistočnoj Aziji i sjevernoj Africi.

Izvršni direktor Djamel Agaoua je rekao kako je odluka o prekidanju saradnje donesena nakon Facebooke “loše procjene i razumijevanja njegove uloge u današnjem svijetu”.

U srijedu je Viber povukao sve reklame sa Facebooka i njegove sestrinske društvene mreže Instagram. Bojkot nastavljaju intezivnim procesom uklanjanja sve Facebook tehnologije iz Viberovih aplikacija, prenosi The Guardian.

Na Viberu u budućnosti neće postojati opcija “prijave putem Facebooka”, a izbrisaće i njihovu Giphy kolekciju animiranih slika.

“To nije bila laka odluka jer će povrijediti i neke naše korisnike, a i marketinšku strategiju, ali neće ubiti Viber, samo boli”, rekao je Agaoua poručivši da kompanije moraju zauzeti jasan stav kada je u pitanju širenje nasilnog sadržaja zbog kojeg mnogi ljudi pate.

 

(Klix)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .