NOVI GLAS

Strahuju od poplava – Semberci sa zebnjom gledaju u zapuštenu kanalsku mrežu

Javna ustanova “Vode Srpske” izdala je upozorenje na mogućnost porasta bujičnih vodotoka zbog najavljenih obilnijih padavina narednih par dana.

Najave meteorologa brinu stanovnike Semberije. Mještani upozoravaju da je kanalska mreža zapuštena, te da lako može doći do plavljenja domaćinstava i oranica.

Đorđe Pantelić iz Donje Čađavice upozorava da, zbog čestih poplava, prije svega izlivanja vode iz korita bujičastih voda na ovom području, ogromne štete trpe domaćinstva u ovom selu.

– Takva je konfiguracija zemljišta da se sve sa okolnih brda slije u naš atar. A kanali zatrpani i ne mogu da prime toliku količinu vode. Ima tu i ljudskog faktora. Svjesni smo da neki od nas ne vode računa, otpad bacaju u kanal i zatrpavaju ga. I zato treba komunalna policija ili neka druga nadležna služba da reaguje. To je lako riješiti. Ko je kriv, neka bude novčano kažnjen ili sankcionisan na drugi način. Kažnjavanjem nemarnih sigurno će se izbjeći da posljedice poplava, zbog njih, trpimo svi – kaže Pantelić.

On pokazuje kanal zarastao u korov i šiblje. Oko kilometar i po ovog kanala bi trebalo produbiti i proširiti.

– Mi mještani smo spremni da preduzmemo što je do nas. Više puta smo organizovali akcije čišćenja ali, bez pomoći nadležnih ne možemo mnogo učiniti – ističe ovaj Semberac.

Zabrinut je i njegov komšija Vojin Petrović.

– Voda nas odsiječe od glavnog puta. Stari ne mogu doktoru, djeca u školu. I tako to potraje par dana. Plavi crkvu, školu, domaćinstva i oranice. I sve je dobro dok ne poplavi kuće i okućnice. To nam se desilo i 2010. i 2014. godine – podsjeća Petrović.

Ohrabruje da su vodostaji Save i Drine za sada niski, te stručnjaci predviđaju da će ove velike rijeke spremno primiti obilne padavine i da do velikih izlivanja vode iz njihovih korita na području Semberije neće doći. Iako su pritoke rijeka Save i Drine, lokalni vodostaji Gnjica, Janja i Lukavac u porastu, na području Semberije, za sada, nema veće opasnosti od poplava, tvrde nadležni.

Načelnik Odsjeka za Civilnu zaštitu Grada Bijeljina Drago Ristić apeluje na stanovnike koji gravitiraju plavnim područjima da budu u pripravnosti.

– Za očekivati je da može da dođe do izlivanja bujičastih rječica i potoka na ovom području. Zato mještani neka budu na oprezu, neka preventivno izmjeste sva materijalna dobra koja bi vodena stihija mogla da zaplavi – naglašava Ristić.

On je apelovao i na ostale subjekte, vlasnike plovnih čamaca, građevinskih mašina i predstavnike mjesnih zajednica da budu u pripravnosti kako bi mogli da blagovremeno djeluju na zaštiti stanovništva i njihove imovine.

Milovanović: Počinje uređenje korita

Javna ustanova „Vode Srpske“ najavljuje projekte uređenja kanalske mreže u Semberiji. Potpisali su ugovor za uređenje korita rijeke Lukavac. Direktor JU „Vode Srpske“ Miroslav Milovanović kaže da će radovi, na dionici dužine 12 kilometara, uskoro početi.

– Radićemo na produbljivanju i proširenju i čišćenju korita. Nastavićemo sa ovim aktivnostima. Mi moramo da apelujemo i na same mještane da budu savjesniji i odgovorniji, te da ne bacaju otpad u kanale i da više vode računa o životnoj sredini – kaže Milovanović.

 

(srpskainfo)

POSTANIMO PRIJATELJI