NOVI GLAS

Bizaran performans u Puli – Umjetnici lizali istu kašiku!

Siniša Labrović, konceptualni umjetnik, prošlog vikenda je u Muzeju savremene umjetnosti Istre u Puli, izveo bizaran performans na izložbi “Kolekcija suvremene umjetnosti Marino Cettina”.

Performans se zvao – “Zajednička kašika”, a izvedba je bila ta da je najmanje 15 ljudi lizalo istu kašiku, navodno norvešku drvenu kašiku(?).

U vremenu pandemije korona virusa, reklo bi se, ne baš pametna ideja, ali, kako umjetnik tvrdi – “glupost i sljepoća”

Nakon što je, kaže, upozoren, uputio je iskreno izvinjenje svima.

“Prošla su tri dana i popustila je napetost. S odlaskom nje i žešćim povratkom virusa, kao i javljanjem nekih prijatelja, performans dobiva druge konture pa se pokazuje kao glup i tašt, neobazriv i lakomislen. Hrabar, ali s krive strane”, napisao je na Facebooku.

Prvi put je performans izveden u Bergenu u Norveškoj u oktobru 2019. godine, dodao je, i tada je u njemu učestvovalo oko 25 ljudi, ali “s promijenjenim okolnostima performans ima i novo značenje koje je previdio”:

“Žao mi je da sam ljude u Puli doveo u ovu situaciju. Nitko od njih nije odgovoran, a naročito ne oni koji su pristali u njemu dobrovoljno sudjelovati. Njima ostaje moja velika zahvalnost i posebna isprika. Ispričavam se svima i molim za oprost uz nadu da će se sve dobro završiti! Neka moja glupost i sljepoća budu zadnji momenti u ovoj priči! Žao mi je”, napisao je na Facebooku, prenosi “Radiosarajevo.ba”.

 

(nezavisne)

Bijeljina

Dokumentarni film : “First cities in history”

POSTANIMO PRIJATELJI

Instagram

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .